Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΛιβύη - Κακοκαιρία Daniel: Πάνω από 11.000 οι νεκροί, φόβοι για περισσότερους

Λιβύη – Κακοκαιρία Daniel: Πάνω από 11.000 οι νεκροί, φόβοι για περισσότερους

|

Πάνω από 11.000 είναι οι νεκροί στην παραλιακή πόλη Ντέρνα της Λιβύης, η οποία χτυπήθηκε και ισοπεδώθηκε από την κακοκαιρία Daniel. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλοί νεκροί στις λάσπες.

Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 20.000, ενώ πάνω από 30.000 έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο, πάνω από 11.300 έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη της ανατολικής Λιβύης την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν έσπασαν δύο φράγματα στην πόλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χείμμαρος που παρέσυρε ολόκληρες γειτονιές. Το νερό που κατέκλυσε τη Ντέρνα έχει περιγραφεί ως ένα τεράστιο τσουνάμι.

Ωστόσο, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα από τον πολιτικό χώρο, κάνουν λόγο για μια καθαρά φυσική καταστροφή, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η διαφθορά, η κακή συντήρηση των δημόσιων υποδομών και οι χρόνιες συγκρούσεις που έχει χωρίσει τη Λιβύη σε δύο διοικήσεις, κατέστησαν τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει ένα γεγονός όπως η κακοκαιρία Daniel.

«Η γενική κατάσταση αναταραχής σημαίνει επίσης πολλές διαμάχες σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων», δήλωσε η Claudia Gazzini, ανώτερη αναλύτρια του International Crisis Group για τη Λιβύη. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει προϋπολογισμός ανάπτυξης, για το πού πρέπει να διατίθενται κονδύλια για τις υποδομές, και καμία διάθεση για μακροπρόθεσμα έργα, πρόσθεσε σημειώνοντας: «Και καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν είναι αρκετά νόμιμη για να κάνει μεγάλα σχέδια, κάτι που περιορίζει την εστίαση στις υποδομές».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης -η μία με έδρα την Τρίπολη στα δυτικά και η άλλημε έδρα τη Βεγγάζη στα ανατολικά- έχουν πολεμήσει πολλές φορές από το 2014 και οι διοικήσεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές το 2021.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της έλλειψης δημόσιων επενδύσεων είναι τα φράγματα στη Ντέρνα, τα οποία απέτυχαν με καταστροφικές συνέπειες για την πόλη και τους κατοίκους της.

Μιλώντας στο Al Jazeera την Τρίτη, ο αντιδήμαρχος της Ντέρνα Ahmed Madroud είπε ότι τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί σωστά από το 2002. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι όσο και οι διοικήσεις που ήρθαν μετά την ανατροπή του, δεν έχουν καταφέρει να συντηρήσουν τις ζωτικής σημασίας υποδομές.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Omar Al-Mukhtar είχαν προειδοποιήσει για τα δύο φράγματα στην Ντέρνα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «υψηλή πιθανότητα κινδύνου πλημμύρας». Ωστόσο, δεν έγινε καμία ενέργεια.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.