Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΛίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

|

Οι φήμες της Παρασκευής έγιναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε πραγματικότητα…

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Με μια σύντομη ανάρτηση στο X, οι IDF ανέφεραν πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο». 

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της ΧεζμπολάχΧασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.

Ποιος είναι ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Χασάν Νασράλα ηγείται της Χεζμπολάχ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από το 1992 συγκεκριμένα και έπειτα όταν δολοφονήθηκε ο προκάτοχός του στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, Αμπάς Μουσάουι.

Ο Νασράλα γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην ανατολική Βηρυτό το 1960. Ηταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας σιιτών μουσουλμάνων, που είχε καταγωγή από ένα χωριό στο νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990), εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, ενώ μετά την ηλικία των 16 ετών πέρασε μια περίοδο στο Ιράκ, παρακολουθώντας θρησκευτικές σπουδές υπό την καθοδήγηση του Αμπάς Μουσάουι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ωστόσο, όταν το ιρακινό καθεστώς άρχισε να κυνηγά τους σιίτες κληρικούς, ο Νασράλα και ο Μουσάουι εγκατέλειψαν το Ιράκ και επέστρεψαν στον Λίβανο.

Μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982, ο Νασράλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μουσάουι, εγκατέλειψε το κίνημα Αμάλ και ένωσε τις δυνάμεις του με την τότε νεοσύστατη Χεζμπολάχ η οποία υποστηριζόταν από τους Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο Νασράλα ξεχώρισε από νωρίς ως ιδρυτικό μέλος και ηγετικός στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Η πορεία στο …χρόνο 

Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, εδραίωσε τη θέση του ως ο στρατιωτικός αλλά και θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ενώ έζησε για ένα διάστημα και στο Ιράν πριν από το 1989 οπότε επέστρεψε στον Λίβανο.

Το 1992 ο Μουσάουι δολοφονήθηκε από το Ισραήλ και ο Νασράλα βρέθηκε στο τιμόνι της οργάνωσης. Υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ένα κύμα αντιποίνων εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων στην ισραηλινή πρεσβεία και στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Ήδη από το 1985, η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν επίμονο ανταρτοπόλεμο κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο το 2000, ο Νασράλα θεωρήθηκε «ήρωας» από πολλούς Αραβες.

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».

Στον Λίβανο ωστόσο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005 και στη συνέχεια όταν ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους τη Βηρυτό τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, η Χεζμπολάχ απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή, όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και ευρύτερα, ενώ παρενέβη και στο μέτωπο της Συρίας υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τον Οκτώβριο του 2023 και έπειτα, η Χεζμπολάχ θα άρχιζε, υπό την καθοδήγηση του Νασράλα, να βομβαρδίζει θέσεις στο Ισραήλ, αξιώνοντας την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ωστόσο δεν σταμάτησαν. Αντιθέτως, επεκτάθηκαν βορειότερα… βάζοντας πια στο στόχαστρο μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Νασράλα.

Με πληροφορίες από ynetnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης