Με ένα ακόμα ρεπορτάζ – ανταπόκριση από τη Μόρια της Λέσβου, ο βρετανικός Guardian περιγράφει τη ντραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων.
Με ένα ακόμα ρεπορτάζ – ανταπόκριση από τη Μόρια της Λέσβου, ο βρετανικός Guardian περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Την ίδια στιγμή, οι καιρικές συνθήκες λόγω χειμώνα χειροτερεύουν αισθητά.
“Περιμένοντας την “επίσημη άφιξη” του χειμώνα, οι διαμαρτυρίες γίνονται πιο έντονες τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου που τον σημαδεύει ένα γκραφίτι: Καλωσήλθατε στη φυλακή της Μόρια” γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας που πραγματοποίησε αυτοψία στη Μυτιλήνη.
Για όσους διαμένουν εκεί, η Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που ακόμα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νεκρών, γράφει η Έλενα Σμιθ, αναφερόμενη σε συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Μουζαλας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, η Μόρια έχει ξεπεράσει τις αντοχές της στους ανθρώπους που μπορεί να φιλοξενήσει και “είναι μια τραγωδία που περιμένουμε να συμβεί και μια ντροπή για την Ευρώπη”.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι “τώρα που ξεκινούν οι βροχές και ξεσπούν επεισόδια οι αρχές στην Αθήνα παίρνουν μέτρα δεσμευόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα”.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ο πληθυσμός στη Μόρια βούτηξε κάτω από τις 6.000 ψυχές. Το κέντρο υποδοχής χτίστηκε ως ένα προσωρινό μέτρο, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015. Έχει σχεδιαστεί να δέχεται μόλις 2.000.
Οι περισσότεροι διαμένουν σε “αναιμικές” σκηνές πάνω σε ξύλινες παλέτες για να προφυλαχθούν από τις λάσπες.