Η αποχή μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος και οι ακροδεξιοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στη Κυπριακή βουλή τα σημεία που ξεχωρίζουν από τις εκλογές στην Κύπρο – Νικητής ο ΔΗ.ΣΥ
Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο αλλάζει. Η χώρα μπορεί να βγήκε νικήτρια από τη μάχη κατά του μνημονίου, όμως οι εκλογές της 22ης Μαϊου δημιουργούν νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη κι αυτό γιατί τα μικρά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (σ.σ. το αδελφό κόμμα της «Χρυσής Αυγής», είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς «κλείδωσαν» την είσοδο τους στη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένα, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον από δύο έδρες. (σ.σ. την είσοδό τους στη Βουλή δεν απέτρεψε η αύξηση από το 1,8 στο 3,6% του εκλογικού μέτρου για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή εδρών). Και έτσι έχουμε τη δημιουργία ενός 3ου άτυπου πόλου, ο ρόλος του οποίου θα είναι και καθοριστικός ως προς το μέλλον των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Τη μεγαλύτερη απώλεια, καταγράφει το ΑΚΕΛ με πτώση επτά και πλέον μονάδων. Όμως, ούτε ο ΔΗΣΥ έμεινε αλώβητος καθώς χάνει τουλάχιστον τρεις μονάδες. Ιστορικό χαμηλό είναι για τον διπολισμό το άθροισμα των ποσοστών τους, καθώς μόλις που ξεπερνά το 56%. Στην πρώτη θέση, ο ΔΗΣΥ του προέδρου κου Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό πάνω από το 30%, ενώ η αποχή ξεπέρασε το 33% (!!!) κάτι που δεν έχει προηγούμενου..
Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τόνισε στη χθεσινή του δήλωση για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο φέρνει στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, «θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν». Παράλληλα, με γραπτή του δήλωση έδωσε συγχαρητήρια σε όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τόνισε ότι «η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή». Τέλος, σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν: 362.541 (66.74%), απείχαν: 180.645 (33.26%), Έγκυρα: 351.390 (96.92%) Άκυρα: 7.673 (2.12%) Λευκά: 3.478 (0.96%).
Τα οκτώ κόμματα, που μπαίνουν στη νέα κυπριακή Βουλή είναι (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011):
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69% (-3,7%)
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67% (-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49% (-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18% (-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών 6,01% (+6%)
Αλληλεγγύη 5,24% (+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81% (+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71% (+2,6%)