Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚύπρος - Κορωνοϊός: Κλείνει και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, "ένεση" 700 εκατ. στην...

Κύπρος – Κορωνοϊός: Κλείνει και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, “ένεση” 700 εκατ. στην αγορά

|

Κλείνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο – Μόνο με ιατρική βεβαίωση η είσοδος ακόμα και σε Κύπριους – Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί πως η χώρα αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης

Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους €700 εκατομμύριων, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που δέχονται πλήγματα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως “αξιολογώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η Κυβέρνηση αποφάσισε την υιοθέτηση συνολικού έκτακτου Προγράμματος Στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες και ευρύτερα τις κυπριακές επιχειρήσεις”.

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως “με βάση τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα δεδομένα όπως διαφοροποιούνται, δυστυχώς, καθημερινά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί πως η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης”.

Όπως είπε, πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο διάγγελμά του την Παρασκευή, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα τόσο όσον αφορά την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όσο και τη διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των οικονομικά ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας ευρύτερα.

Ειδικότερα, επισήμανε πως η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία των προσώπων που ανέφερε στο διάγγελμά του θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατά την άφιξή τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορονοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσης τους.

Όσοι εκπληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως “εις ουδένα θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν πληροί και δεν αποδέχεται τις ως άνω προϋποθέσεις”.

Όσον αφορά τους φοιτητές που θα επιλέξουν να παραμείνουν στους χώρους φοίτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα τους παραχωρηθεί επίδομα ύψους 750 ευρώ.

Η απόφαση αυτή, είπε, παρούσα απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από την 6η μετά μεσημβρινή της 16ης Μαρτίου, 2020 και θα ισχύει μέχρι την 30η Απριλίου του 2020. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η απόφαση ισχύει και για όσους διέρχονται από τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών, εκτός από καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει αποφασισθεί, σε πρώτη φάση, η διάθεση ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης πως αποφασίστηκε η αναστολή εργασιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για την συμβολή τους στο σχεδιασμό του προγράμματος στήριξης. Εξάλλου, όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί για καταρτισμό σχεδίου λειτουργίας έκτακτης ανάγκης. Αναφορικά με τον εκκλησιασμό και τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα.

“Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όπως και κατά το διάγγελμα μου ανέφερα, τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εξ αυτής επιπτώσεων”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: “Απαιτείται, και θέλω για ακόμη μια φορά να το τονίσω, αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από την κάθε μία και τον κάθε ένα ξεχωριστά για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “βιώνουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και επανέλαβε τα όσα ανέφερε στο διάγγελμα του της Παρασκευής: “Δεν έχω αμφιβολία πως με την αποφασιστικότητα του Κράτους και την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές θα πετύχουμε ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία”.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις