Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΚύπρος – Eκλογές: Στο δεύτερο πέρασαν Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης

Κύπρος – Eκλογές: Στο δεύτερο πέρασαν Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης

|

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Με καταμετρημένο πάνω το 100% των ψήφων, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (που υποστηρίζεται στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου) έκοψε πρώτος το νήμα με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας του πρώτο γύρου με 29,61%, και τον Αβέρωφ Νεοφύτου (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ) στην τρίτη με 26,11%.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ ο ίδιος, κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη πλήθους κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη), ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την άλλη μεριά, υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου… Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί», δήλωσε από την πλευρά του κ. Μαυρογιάννης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε έναν αγώνα σε αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Πήραμε περισσότερες ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ «λειτουργεί θεσμικά» και ότι «θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη βουλή και στην κοινωνία».

Ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Ως προς αυτό, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος έριξε πάντως από την πλευρά του μια «βόμβα» σήμερα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Κύπριοι αναλυτές, με την κίνησή του να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. «Η εισήγησή μου στο πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι η στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη για τις αρχές του και την εντιμότητα του», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Φαίδωνος.

«Σήμερα η πατρίδα μας μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα… Θα έχουμε τον χρόνο τα επόμενα 24ωρα να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και σοβαρότητα… Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν είναι αντίπαλός μας, αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στο όραμά μας έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται… Αύριο θα ζητήσω να έχω συνάντηση με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου…», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το βράδυ ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με πληροφορίες και Photo από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Γ. Μαργαρίτης: “Η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές κουβέντες”

Η τοποθέτηση του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη σχετικά με το επίμαχο θέμα του υπό κατασκευή γηπέδου "8χ8" στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Βάβουλας: “Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό θα φτάσει το κατσίκι φέτος” (video)

Δ. Καπούνης και Γ. Βάβουλας στο Mega: «Ακριβότερο φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου». (video)

Μ. Πολυκρέτης: “Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Λιανέ να στερείτε από τη νεολαία μας ένα χώρο άθλησης”

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο 8Χ8 στην πόλη της Νάξου

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής