Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚύπρος – Eκλογές: Στο δεύτερο πέρασαν Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης

Κύπρος – Eκλογές: Στο δεύτερο πέρασαν Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης

|

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Με καταμετρημένο πάνω το 100% των ψήφων, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (που υποστηρίζεται στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου) έκοψε πρώτος το νήμα με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας του πρώτο γύρου με 29,61%, και τον Αβέρωφ Νεοφύτου (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ) στην τρίτη με 26,11%.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ ο ίδιος, κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη πλήθους κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη), ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την άλλη μεριά, υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου… Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί», δήλωσε από την πλευρά του κ. Μαυρογιάννης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε έναν αγώνα σε αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Πήραμε περισσότερες ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ «λειτουργεί θεσμικά» και ότι «θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη βουλή και στην κοινωνία».

Ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου.

Ως προς αυτό, ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος έριξε πάντως από την πλευρά του μια «βόμβα» σήμερα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Κύπριοι αναλυτές, με την κίνησή του να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. «Η εισήγησή μου στο πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι η στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη για τις αρχές του και την εντιμότητα του», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Φαίδωνος.

«Σήμερα η πατρίδα μας μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα… Θα έχουμε τον χρόνο τα επόμενα 24ωρα να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και σοβαρότητα… Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν είναι αντίπαλός μας, αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στο όραμά μας έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται… Αύριο θα ζητήσω να έχω συνάντηση με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου…», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το βράδυ ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με πληροφορίες και Photo από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)