Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο πλανήτης βρίσκεται σε πορεία όπου καταγράφεται το πιο θερμό κλίμα που έχει καταγραφεί ποτέ – Ποιο είναι το ζητούμενο στη σύνοδο κορυφής
Ιδιαίτερως «φορτισμένο» είναι το κλίμα στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP-27), που ξεκίνησε χθες Κυριακή 6 Νοεμβρίου, καθώς τα δεδομένα για το περιβάλλον είναι πλέον κάτι περισσότερο από ανησυχητικά και απαιτούν άμεσες και αποφασιστικές δράσεις.
Περισσότεροι από 120 ηγέτες από όλο τον κόσμο, θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής που ονομάζεται COP27, σε θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα στο Σαρμ ελ Σέικ.
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε κατά την έναρξη της Συνόδου σε μια έκθεση που εξέδωσε ο ΟΗΕ την Κυριακή, στην οποία υπογραμμίζεται το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο πλανήτης βρίσκεται σε πορεία όπου καταγράφεται το πιο θερμό κλίμα που έχει καταγραφεί ποτέ. Εχουν προγραμματιστεί δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών για την κλιματική αλλαγή.
Ο Πρόεδρος της COP27, o Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σαμίχ Σούκρι, τόνισε στους ηγέτες ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποτελέσουν τροχοπέδη για τη δράση τους αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. «Είναι εγγενές σε όλους μας στο Σαρμ ελ Σέιχ, να δείξουμε την αναγνώρισή μας για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να τις ξεπεράσουμε».
Οι δυσοιώνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή
Η ανάγκη για δράση επισημάνθηκε στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Γουτέρες έστειλε ένα μήνυμα-βίντεο στη σύνοδο στην οποία αποκάλεσε τις προβλέψεις της έκθεσης για το παγκόσμιο κλίμα του 2022, ένα «χρονικό κλιματικού χάους».
Σε αυτήν επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες της γης έχουν αυξηθεί κατά 1.15 βαθμούς Κελσίου, από τις προβιομηχανικές περιόδους και υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 8 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ
Η έκθεση επιπλέον προειδοποιεί για άλλες σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων, αλλά και ρεκόρ σε καταστάσεις καύσωνα.
Ο κ. Γκουτέρες είπε, ότι υπό το φως αυτών των ευρημάτων, η COP27 πρέπει να είναι «σταθμός» για άμεσες και μετρήσιμες δράσεις στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής.
Οι προσδοκίες της Συνόδου και η καταλυτική παρέμβαση του Σούνακ
Η COP27 ξεκινάει και επίσημα σήμερα Δευτέρα με μια σύνοδο των ηγετών, εκεί όπου οι επικεφαλείς κρατών θα παρουσιάσουν πεντάλεπτες τοποθετήσεις αναφορικά με το τι προσδοκούν να βγει από τη σύνοδο.
Ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αναμένεται να προτρέψει τους ηγέτες να κινηθούν περαιτέρω και γρηγορότερα στη μετάβαση σε ανανεωσιμες πηγές ενέργειας. Θα πει επίσης στους ηγέτες να μην κάνουν βήμα πίσω από τα όσα δεσμεύτηκαν στην περσινή σύνοδο των COP26 στη Γλασκώβη.
Οι ηγέτες θα μιλήσουν σήμερα Δευτέρα και Τρίτη και αφού αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι που παρευρέθηκαν στη σύνοδο θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Τι είχε συμφωνηθεί στο COP26
Στην περσινή σύνοδο στη Γλασκώβη είχαν συμφωνηθεί μια σειρά από μέτρα:
# Να μειωθεί η κατανάλωση άνθρακα- που είναι από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμαΝα σταματήσει η αποψίλωση των δασών μέχρι και το 2030
# Να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030
# Να κατατεθούν νέες προτάσεις για κλιματικές δράσεις στη σύνοδο
# Τα αναπτυσσόμενα κράτη – τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής – απαιτούν να τηρηθούν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση.
Ωστόσο θέλουν στη σύνοδο να υπάρξει συζήτηση αναφορικά με τις οικονομικές απώλειες και ζημιές-χρήματα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που ήδη αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή και όχι απλώς να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιπτώσεις.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, το θέμα βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της COP27.
Τι θα δούμε στη σύνοδο COP27
Πέρα από τις επίσημες διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν εκατοντάδες εκδηλώσεις μέσα στις δύο εβδομάδες με εκθέσεις, εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα από νεανικές επιχειρηματικές ομάδας, κοινωνίες αυτοχθόνων, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και κοινότητες μόδας από όλο τον κόσμο.
Οι διαμαρτυρίες – που είναι σύνηθες φαινόμενο των συνόδων κορυφής της COP – είναι πιθανό να είναι υποτονικές.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, έχει επιβλέψει μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών.
Ομάδες για τα δικαιώματα υπολογίζουν ότι η χώρα είχε έως και 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί χωρίς δίκη.
Ο κ. Σούκρι είπε ότι θα παραχωρηθεί χώρος στο Σαρμ ελ Σέιχ για να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις.
Ωστόσο, Αιγύπτιοι ακτιβιστές είπαν στο BBC ότι πολλές τοπικές ομάδες δεν κατάφεραν να εγγραφούν στο συνέδριο.
Πηγή: Reporter.gr – photo credit Newmoney.gr