Το φράγμα των 100.000 νεκρών από τον Covid -19 αποτελεί παρελθόν – Η Ευρώπη πληρώνει και πάλι το βαρύτερο τίμημα.. – Ρεκόρ για την Ιταλία, η Ελλάδα μετράει 91 συνανθρώπους μας
Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα τον Δεκέμβριο, ξεπέρασαν σήμερα τους 100.000 σε όλον τον κόσμο και σχεδόν το 70% των θυμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) οι νεκροί ήταν 100.661, εκ των οποίων οι 70.245 στην Ευρώπη. Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα (18.849) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (17.925), η Ισπανία (15.843) και η Γαλλία (13.197).
Οσο για την Ελλάδα; Σήμερα ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε στην καθημερινή του ενημέρωση, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 77 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού στους 91, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.
Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.650.651, από τα οποία τα μισά στην Ευρώπη (857.233) και πάνω από 475.000 στις ΗΠΑ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αποτελούν παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν γίνονται πλέον διαγνωστικά τεστ παρά μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.
ΠΟΥ: Πρόωρος εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.
Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.
«Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εξάλλου στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», όπως τον αποκάλεσε, δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ