Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚόσμος - Κορωνοϊός: Κι επίσημα Πανδημία, 4373 νεκροί, χάος στην Ιταλία

Κόσμος – Κορωνοϊός: Κι επίσημα Πανδημία, 4373 νεκροί, χάος στην Ιταλία

|

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 122.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.373 άνθρωποι έχουν πεθάνει – Ιταλία και Ιράν στην χειρότερη θέση – βελτίωση στην Κίνα 

 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε «πανδημία» το επίπεδο εξάπλωσης του κορωνοϊού.  «Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό και θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι πρέπει με ηρεμία», ήταν τα λόγια του διευθυντή των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρος Μάικ Ράιαν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χρήση του όρου «πανδημία» συνιστά περιγραφή της κατάστασης και «δεν τροποποιεί όσα ήδη κάνουμε».

Σημείωσε ότι το Ιράν και η Ιταλία αποτελούν το βασικότερο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και άλλες χώρες θα βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο ΠΟΥ απέστειλε 40.000 τεστ στο Ιράν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες αλλά ότι η προσφορά είναι πάρα πολύ λίγη και καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν άλλες πηγές. 

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέδρος Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είναι βαθιά ανήσυχος τόσο για τα επικίνδυνα επίπεδα εξάπλωσης του ιού και την σοβαρότητα των κρουσμάτων.  Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 122.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.373 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν, είπε ο Τέντρος.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».  

Αισθητή βελτίωση στην Κίνα 

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Κίνα όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού, όμως στην Ευρώπη η εξάπλωση είναι τρομακτική.

Η Γηραιά Ήπειρος πήρε τη σκυτάλη από την πολυπληθή χώρα της Ασίας όσον αφορά την έξαρση του ιού, αφού η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων είναι ραγδαία σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρώτη παραμένει η Κίνα με 80.969 κρούσματα, μόλις 699 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, και 3.046 νεκρούς συνολικά. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Ιταλία, προσπερνώντας τη Νότια Κορέα, αφού μετρά πλέον 10.149 ασθενείς, ενώ την Τετάρτη 4 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 2.502. Οι νεκροί έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα, αφού από τους 79 της 4ης Μαρτίου, έχουν φτάσει σήμερα τους 631.

Το Ιράν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9.000 κρούσματα και 354 νεκρούς, ενώ ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της λίστας. Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη, σχεδόν τρομακτική, αύξηση.

Πλέον, παγκοσμίως τα κρούσματα είναι 121.564, ενώ πριν από μία εβδομάδα είχαν καταγραφεί 94.250. Οι νεκροί από 3.214 αυξήθηκαν σε 4.373. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον χάρτη του Ινστιτούτου Johns Hopkins όπως διαμορφώνεται σήμερα και όπως είχε διαμορφωθεί πριν από μία, αλλά και δύο εβδομάδες:

Σήμερα Τετάρτη 11/3

Κορονοϊός: Πανδημία χαρακτήρισε τον ιό ο ΠΟΥ -  4.373 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Τετάρτη 4/3

κορονοιος χαρτης

Τετάρτη 26/2

χαρτης

Συναγερμός στην Ιταλία: 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα μόνο στη Λομβαρδία

Συναγερμό σημαίνει και πάλι ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα. “Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορονοϊού μόνον στην Λομβαρδία” και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων. 

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.

Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τις ώρες αυτές, εξετάζει την δυνατότητα να ληφθούν -σχετικά σύντομα- νέα, πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης για τις περιοχές της Λομβαρδίας, Βένετο και Πεδεμόντιο. 

Πηγή: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιος αεροσυνοδού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου έλαβε επιστολή της μητέρας του μετά από 24 χρόνια

Η αεροσυνοδός ΣιΣι Λάιλς είχε σκοτωθεί το 2001· το σημείωμα διασώθηκε και δόθηκε σήμερα στον 30χρονο Τζέβον Καστρίγιο

Βρούτσης στην Πάρο με Γιάννακη–Αϊνδιλή–Καγιαλή: «Νησιωτικότητα & Αθλητισμός» στο επίκεντρο

Τετάρτη 24/9, 12:30, αίθουσα «Αθηνά» (Paros Agnanti Resort & Spa): κεντρική ομιλία του Υπουργού Αθλητισμού με παρουσία κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και ανοικτή συζήτηση με τα σωματεία των Κυκλάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Οινοτουρισμού: Πέμπτη η Ελλάδα, πρώτη η Γαλλία

Γαλλία πρώτη, ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία· νεότεροι ταξιδιώτες «οδηγούν» τη ζήτηση για κρασί, γαστρονομία και πολιτισμό

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων – και πρωτοκυκλαδικής περιόδου – από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Οικειοθελής επιστροφή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ – Από νεολιθικά ειδώλια έως χρυσά στεφάνια ελληνιστικών χρόνων

Δήμος Θήρας: Νέα χρονιά για το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Εκπαιδευτική ενίσχυση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου · Έναρξη 13 Οκτωβρίου, συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών

Θεόκτιστα και χειροποίητα: Η νομική προστασία του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου των Κυκλάδων

Εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο (26/9) με ειδικούς και φορείς, για τη διαφύλαξη της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών κτισμάτων και του φυσικού πλούτου των νησιών

Πρώτο κουδούνι για τους… πιο μικρούς: Αγιασμός στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάξου

Στον Αγιασμό και ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Φιλωτίου – Παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Φώτης Μαυρομμάτης

«Σχολικές Γέφυρες στο Αιγαίο»: Η Humanity Greece στηρίζει 192 μαθητές σε ακριτικά νησιά

Με την αιγίδα του ΠτΔ, σχολικά πακέτα φτάνουν σε Ψέριμο, Ηρακλειά, Δονούσα, Λειψούς και Άγιο Ευστράτιο για μια ισότιμη νέα χρονιά

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Εδώ πλέον ντράπηκε και η ντροπή»

"Γόνοι και κληρονόμοι πλούτου και εξουσίας προκαλούν και κουνάνε το δάχτυλο στους νησιώτες για το στεγαστικό πρόβλημα "

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου

Τι αλλάζει στην πρόσβαση – είσοδος μόνο για πεζούς αθλούμενους και φιλάθλους όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα έως τις 10:00 — εξαιρούνται Αργοσαρωνικός & Μαρμάρι

Σε ισχύ προληπτικό μέτρο του Λιμενικού λόγω ισχυρών βοριάδων· επανεκτίμηση στις 10:00. Οι ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα πρακτορεία τους.