Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚωνσταντινούπολη: Έντονες αντιδράσεις για πολυτελές spa σε Βυζαντινή δεξαμενή δίπλα στην Αγία...

Κωνσταντινούπολη: Έντονες αντιδράσεις για πολυτελές spa σε Βυζαντινή δεξαμενή δίπλα στην Αγία Σοφία

|

Ατμόσφαιρα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις και ανέσεις απολάμβαναν οι πελάτες σπα στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο λειτουργούσε σε χώρο με ιστορική δεξαμενή 1.500 ετών, δίπλα από την Αγία Σοφία. Η αποκάλυψή του σόκαρε την κοινωνία της Κωνσταντινούπολης, καθώς το σπα στεγάζεται σε υπόγειο του ξενοδοχείου Hilton.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υπέβαλε μήνυση κατά της επιχείρησης Navitas Spa Sarnıç το 2023, μετά από καταγγελίες.

Τελικά, τώρα, μετά τις αντιδράσεις, ο τοπικός δήμος της περιφέρειας Φατίχ σφράγισε την επιχείρηση, καθώς η λειτουργία του σε αυτό το χώρο εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έρευνα του δήμου Φατίχ αποκάλυψε ότι η αρχαία στέρνα, που βρίσκεται στη γειτονιά Cankurtaran, είχε μετατραπεί σε μια σύγχρονη εγκατάσταση σπα χωρίς την κατάλληλη άδεια. Οι μη εξουσιοδοτημένες τροποποιήσεις περιελάμβαναν μια προσθήκη γυαλιού στην είσοδο, μια πισίνα βάθους 120 εκατοστών σε στυλ τζακούζι και αρκετές αίθουσες μασάζ, σάουνες και χαμάμ που χτίστηκαν εντός της ιστορικής δομής.

Το σπα διαφήμιζε τις υπηρεσίες του ως μοναδική εμπειρία, καθώς συνδύαζε την αρχαία αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη πολυτέλεια και πρόσφερε θεραπείες, όπως σουηδικά μασάζ και αρωματοθεραπεία μέχρι θεραπεία με ζεστές πέτρες και εξειδικευμένα πακέτα για ζευγάρια με την ονομασία Sihr-i Sarnıç.

Η δεξαμενή, που έχει ταξινομηθεί ως πολιτιστικό αγαθό της Ομάδας Ι, εμπίπτει στον Αστικό Αρχαιολογικό Χώρο της Πλατείας Σουλταναχμέτ, καθιστώντας το αντικείμενο αυστηρών κανονισμών διατήρησης. Το 2022, το Συμβούλιο Περιοχών Διατήρησης διέταξε την αφαίρεση των παράνομων προσθηκών εντός έξι μηνών. Ωστόσο, η επιχείρηση συνέχισε τις δραστηριότητές της, οδηγώντας σε ποινική μήνυση τον Δεκέμβριο του 2023. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, ανέλαβε έκτοτε δράση, απορρίπτοντας το αίτημα του spa για φοροαπαλλαγή τον Νοέμβριο του 2024 λόγω ανεπίλυτων παραβάσεων.

60 συνιδιοκτήτες της δεξαμενής

Μία από τις αιτίες που περιπλέκει την υπόθεση είναι η περίπλοκη ιδιοκτησιακή δομή της δεξαμενής. Με σχεδόν 60 συνιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων τόσο δημόσιων ιδρυμάτων όσο και ιδιωτικών φορέων, η απόκτηση ομόφωνης έγκρισης για τις προσπάθειες αποκατάστασης έχει αποδειχθεί δύσκολη. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, η οποία κατέχει μόνο το ένα δέκατο της στέρνας, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να άρει τις παρατυπίες ή να προετοιμάσει ένα έργο αποκατάστασης λόγω της μειοψηφικής συμμετοχής της.

Γι αυτό και ζητήθηκε από τον Δήμο Φατίχ να παράσχει λεπτομερή αναφορά για τις παρατυπίες και να υποβάλει εγκεκριμένα σχέδια αποκατάστασης. Τα ευρήματά του περιελάμβαναν μη εγκεκριμένες δομικές αλλαγές που έθεταν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ιστορικού χώρου. Το Υπουργείο έχει τώρα εντείνει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και την αποκατάσταση της στέρνας, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης από μη εξουσιοδοτημένη εμπορική εκμετάλλευση.

Καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες, το περιστατικό έχει πυροδοτήσει εκτεταμένη συζήτηση για την εξισορρόπηση του τουρισμού, των επιχειρηματικών συμφερόντων και της διατήρησης ιστορικών ορόσημων σε μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικά πόλεις του κόσμου.

Πληροφορίες από: https://www.tornosnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Κυκλάδες: Ανοιξαν οι .. ουρανοί, ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιτέλους βροχή και μάλιστα έντονη στις Κυκλάδες - Ηχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύρος: Επαφές Δήμου και διοίκησης Sky Express, ποιοι οι λόγοι;

Διερευνητικές επαφές του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης με τη Sky Express για στοχευμένες συνέργειες

Υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού

Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων

ΠΝΟ: Ακολουθεί την ΓΣΕΕ και ανακοίνωσε απεργιακή κινητοποίηση την 9η Απριλίου

Χωρίς πλοία στις 9 Απριλίου – Η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη ενημέρωσης από το νέο διοικητή

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του“Βαρδάκειου και Πρώιου”

Κόνσολας: Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο! - Η τοποθέτηση του Μάνου Κόσνολα για το θέμα του ΦΠΑ

Κυκλάδες – Σύρος: “Καλημέρα είπαμε;” από την “Αρχόντισσα”

Η τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα Είπαμε;" της ΕΡΤ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά