Η Ευρώπη θα υποστεί σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, που ανέρχονται σε περίπου 7% της παραγωγής της μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμη κι αν ο κόσμος καταφέρει να συγκρατήσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg.
Η κλιματική αλλαγή θα είναι ακόμη πιο οξεία στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποστηρίζει η έκθεση της Κομισιόν, με τη μέση θερμοκρασία στην ήπειρο να αυξάνεται κατά 3 βαθμούς Κελσίου στο σενάριο παγκόσμιας ανόδου κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Το σχέδιο προειδοποιεί περαιτέρω ότι σε περίπτωση που η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη πιο δραματικός, με την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναμένεται να χάσει περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεταξύ 2031 και 2050.
Εκτός από τα μέτρα που προτείνει το κείμενο σχετικά με την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με το θέμα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ελάχιστων απαιτήσεων βιωσιμότητας για όλες τις δαπάνες στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, οι δημόσιες συμβάσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα έβδομο του ΑΕΠ των 27 κρατών μελών, θα πρέπει να λάβουν υπόψη διάφορους κινδύνους από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς και να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χρηματοδότηση της βιωσιμότητας
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συστήσει μια επιτροπή που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τους κύριους δανειστές της Ε.Ε., δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από ιδιώτες πιστωτές, που θα επιφορτιστεί με τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας.
Σε άλλη διάταξη, το προσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των κτιριακών προτύπων προκειμένου τα κτίρια, οι υποδομές μεταφορών και της ενέργειας της Ευρώπης να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι μόνο ελάχιστα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει σχέδια σχετικά με την ανθεκτικότητα των δικτύων της ηλεκτρικής τους ενέργειας.
Τέλος, η Επιτροπή σχεδιάζει να φιλοξενήσει διεθνές συμπόσιο για τη διαχείριση παγκόσμιων κλιματικών κινδύνων το 2025, προσκαλώντας κρατικούς εκπροσώπους, χρηματοδότες και άλλους αρμόδιους οργανισμούς και ειδικούς.
Πηγή: Bloomberg