Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚλιματική Κρίση: H λειψυδρία απειλεί τη βιομηχανία τσιπ (!!!)

Κλιματική Κρίση: H λειψυδρία απειλεί τη βιομηχανία τσιπ (!!!)

|

Τι σχέση έχει το νερό με τους κατασκευαστές τσιπ; Κι όμως έχει. Και όταν υπάρχει πρόβλημα με το νερό, τότε και οι κατασκευαστές βιομηχανικών τσιπ έχουν πρόβλημα και δη σοβαρό…

Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές τσιπ καταναλώνουν ήδη τόσο νερό όσο το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη με πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκων, τονίζει η S&P, προειδοποιώντας ότι η λειψυδρία απειλεί τη βιομηχανία και θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα. Εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού με φόντο την κλιματική αλλαγή, καθώς προχωράει η τεχνολογία επεξεργασίας, αναφέρει σε έκθεσή της η S&P Global Ratings. Τα τσιπ βρίσκονται σε συσκευές καθημερινής χρήσης, από smartphones έως τηλεοράσεις, και ο κολοσσός TSMC κατασκευάζει προηγμένους επεξεργαστές για εταιρείες όπως η Nvidia και η Apple.

Η βιομηχανία κατασκευής τσιπ, ωστόσο, «διψάει» ολοένα και περισσότερο, καθώς τα εργοστάσια καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού καθημερινά για να ψύχουν μηχανήματα και να διασφαλίζουν ότι τα δισκία πυριτίου (γκοφρέτες) είναι απαλλαγμένα από σκόνη ή υπολείμματα. «Υπάρχει μια άμεση γραμμή μεταξύ της χρήσης νερού και της πολυπλοκότητας των τσιπ, καθώς οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν εξαιρετικά καθαρό νερό –γλυκό νερό επεξεργασμένο σε εξαιρετικά υψηλή καθαρότητα– για να ξεπλένουν τις γκοφρέτες μεταξύ κάθε διαδικασίας. Οσο πιο προηγμένος είναι ο ημιαγωγός, όσο πιο πολύ προχωράει η διαδικασία, τόσο περισσότερο νερό καταναλώνεται», εξηγεί ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Χινς Λι.

Η κατανάλωση νερού ανά μονάδα της TSMC αυξήθηκε πάνω από 35%, όταν προχώρησε σε κόμβους διεργασίας 16 νανομέτρων το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. «Πιστεύουμε ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στη μετάβαση σε προηγμένους κόμβους, οι οποίοι απαιτούν περισσότερες διαδικασίες», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της S&P. «Δεδομένης της κυριαρχίας της TSMC στην προηγμένη παραγωγή τσιπ, πιθανές διακοπές λειτουργίας που σχετίζονται με το νερό θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας», καταλήγουν. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ωστόσο, σημείωσε ότι η κυριαρχία της TSMC τής επιτρέπει «να κλειδώσει την τελική ζήτηση και να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες πωλήσεις μονάδων με αυξήσεις τιμών».

«Εάν είναι σε θέση να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην τεχνολογία, ο αντίκτυπος στο επιχειρηματικό προφίλ και την κερδοφορία της από οποιαδήποτε αστάθεια παραγωγής θα είναι διαχειρίσιμος», τονίζει η S&P. Ο γίγαντας τσιπ με έδρα την Ταϊβάν παράγει περίπου το 90% των προηγμένων τσιπ στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών υπολογιστών.

«Η επάρκεια του νερού θα είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για τα πιστωτικά προφίλ των εταιρειών ημιαγωγών. Ο λανθασμένος χειρισμός των υδάτινων πόρων θα μπορούσε να διαταράξει τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, να βλάψει τις οικονομικές επιδόσεις και ενδεχομένως να επηρεάσει τις σχέσεις με τους πελάτες», καταλήγει η έκθεση της S&P. Και όλα αυτά, την ώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον ρυθμό των ακραίων καιρικών συνθηκών, τη συχνότητα της ξηρασίας και την αστάθεια των βροχοπτώσεων, περιορίζοντας την ικανότητα των κατασκευαστών τσιπ να διαχειρίζονται τη σταθερότητα της παραγωγής.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.