Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚλιματική Αλλαγή: Ιούλιος, ο πιο καυτός μήνας όλων των εποχών

Κλιματική Αλλαγή: Ιούλιος, ο πιο καυτός μήνας όλων των εποχών

|

Rεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο: ο Ιούλιος 2023 ήταν πράγματι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, απαριθμώντας τα δεδομένα που έχουν «τρελάνει» όλους τους μετρητές.

Ο περασμένος μήνας, ο οποίος σημαδεύτηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από το μήνα που κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ (Ιούλιος 2019, που είχε φθάσει τους 36,63 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο).

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο, ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο της η Copernicus.

Ήδη από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό» να είναι ο Ιούλιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ήταν μια ζοφερή διαπίστωση που έκανε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πει πως η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος για να μπει σε αυτή του «παγκόσμιου βρασμού».

Οι ωκεανοί είναι επίσης μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 βαθμούς Κελσίου και για το σύνολο του μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 0,51 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση (1991-2020).

«Ακραία φαινόμενα»

«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες -αρχίζοντας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο)-, καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Οι ενδείξεις αυτές είναι πανταχού παρούσες: η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, το ίδιο και ο Καναδάς, που επλήγη επίσης από τρομερές πλημμύρες, μεγάλος καύσωνας στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μέρος της Κίνας, που υπέστη στη συνέχεια κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις…

Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν» αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Copernicus αναφέρει επίσης πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίσθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο παρά ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, και μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό.

«Κατεπείγον»

«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθμό Κελσίου πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Αυτός ο αριθμός του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ συμβολικός, καθώς είναι το πιο φιλόδοξο όριο που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Πάντως το όριο που αναφέρεται σ’ αυτή τη διεθνή συμφωνία αφορά το μέσο όρο πολλών ετών και όχι μόνο ενός μήνα.

«Ακόμη κι αν όλο αυτό είναι προσωρινό, δείχνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των φιλόδοξων προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», καταλήγει η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Ίσως όμως το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ. «Αναμένουμε ένα σχετικά ζεστό τέλος της χρονιάς για το 2023 λόγω της ανάπτυξης του φαινομένου Ελ Νίνιο», υπενθυμίζει η Copernicus.

Αυτό το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό είναι πράγματι συνώνυμο μιας επιπλέον ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-AFP

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

2ο Αμοργιανό Φεστιβάλ: «Αμοργός και Τρίπολη συναντιούνται στη μνήμη και στον πολιτισμό»

Αμοργός και Τρίπολη ενώνουν πολιτισμό, ιστορική μνήμη και παραδοσιακή τέχνη σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων από 7 έως 9 Ιουνίου

Μαθαίνουμε να σώζουμε ζωές: Σεμινάρια ναυαγοσωστικής για μαθητές στην Πάρο

Δράση εθελοντικής εκπαίδευσης από τον Δήμο Πάρου και την Uni–Pharma στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ασφάλεια στο Νερό»

Σε Σίφνο και Φολέγανδρο ο Φίλιππος Φόρτωμας

Και στα δύο νησιά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και τις τοπικές αρχές και να συμμετέχει σε εορτασμούς και εκδηλώσεις.

«Φίλεμα 2025»: Η Αντίπαρος γιορτάζει γεύσεις, παράδοση και φιλοξενία

Το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού προσκαλεί επιχειρήσεις και επισκέπτες στο Κάστρο το Σάββατο 7 Ιουνίου

Η Σαντορίνη λέει «όχι» στα πλαστικά!

Το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και η Lidl Ελλάς ενώνουν δυνάμεις για καθαρισμούς ακτών και βυθού στο νησί

Νάξος – Καστράκι: Στις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης σύμφωνα με τον “The Guardian”

Οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας ενθουσιάζονται με το Καστράκι και τη λευκή του άμμο – Διεθνείς διακρίσεις για τη Νάξο ως βιώσιμο προορισμό

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο