Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα: Σε καραντίνα από αύριο (27/01) όλη η χώρα, στους 41 οι...

Κίνα: Σε καραντίνα από αύριο (27/01) όλη η χώρα, στους 41 οι νεκροί

|

Σε καραντίνα μπαίνει από Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ολόκληρη η Κίνα ενώ ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν άρον – άρον τη χώρα –  Διαδικτυακός χάρτης απεικονίζει την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο – Σε τρεις μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο – Στους 41 οι νεκροί και 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού

Σε καραντίνα μπαίνει από τη Δευτέρα ολόκληρη η Κίνα καθώς αναστέλλονται όλα τα ταξίδια, εντός και εκτός συνόρων. από την 27η Ιανουαρίου, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας ονομάστηκε 2019-nCoV.

Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, διευκρινίζει το CCTV.

Πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα. Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν άρον-άρον τη χώρα, που μετρά 41 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Κρούσματα του ιού αυτού έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα διαδικτυακός χάρτης απεικονίζει την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στάσιμος, στους 41 έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, μεταδίδει το CCTV.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές έχουν στείλει 1.230 γιατρούς στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Χάρτης απεικονίζει την εξάπλωση της επιδημίας

Στο διαδίκτυο έχει κάνει την εμφάνιση του ένας διαδραστικός χάρτης  που απεικονίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού.

Ο χάρτης ενημερώνεται τακτικά και δείχνει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, ενώ επιτρέπει και free download των στοιχείων από τους επισκέπτες.

Αυτός ο πίνακας κατασκευάστηκε, επειδή οι επιστήμονες που τον εμπνεύστηκαν θεωρούν ότι είναι σημαντικό για το κοινό να έχει κατανόηση της κατάστασης της εξάπλωσης της επιδημίας καθώς ξετυλίγεται, με διαυγείς πηγές στοιχείων

.

Τα στατιστικά στοιχεία που απεικονίζονται συλλέγονται από τον ΠΟΥ, το Centers for Disease Control and Prevention, το National Health Commission of the People’s Republic of China, και το Dingxiangyuan, ένα social networking site για επαγγελματίες υγείας που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για περιστατικά.

Ύποπτα κρούσματα στη Μόσχα

Στη Ρωσία, επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, είναι όλοι τους Κινέζοι πολίτες.

Οι ασθενείς διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βοϊκόφσκι. Έφτασαν στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες, με ένα γκρουπ συνολικά 20 ατόμων.

Έρευνες για εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ενώ η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, δεν είναι ακόμα κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής. Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Τρεις ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Οι επιστήμονες ελπίζουν οι δοκιμές για τα πρώτα πιθανά εμβόλια να γίνουν σε τρεις μήνες.

Εγκαταλείπουν την Κίνα

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία απομακρύνουν τους πολίτες τους ενώ μετά τα McDonald’s κλείνουν και καταστήματα των KFC και Pizza Hut στην Ουχάν. Η Ουχάν είναι η εστία της επιδημίας του νέου κοροναϊού, κρούσματα του οποίου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας

Ο γαλλικός όμιλος PSA, η κατασκευάστρια εταιρεία των αυτοκινήτων Peugeot και Citroen, ανακοίνωσε απόψε ότι θα επαναπατρίσει τους υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα απομακρυνθούν συνολικά 38 άνθρωποι, σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και το γενικό προξενείο της Γαλλίας. Όλοι τους θα παραμείνουν για ένα διάστημα σε καραντίνα στο Τσανγκσά προτού να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Στο μεταξύ, η Ρωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν Ρώσοι υπήκοοι από την κινεζική πόλη Ουχάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία. Κανένας Ρώσος δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, αναφέρει το RIA επικαλούμενο τον υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας στην Κίνα.

Περιορισμένες οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες

Η Κίνα μπορεί «να κερδίσει τη μάχη» εναντίον του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, μετά τη σύσκεψη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα όργανο που απαριθμεί επτά μέλη και κυβερνά τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Λίγο νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε παραδεχθεί ότι η επιδημία «επιταχύνεται» και η Κίνα βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση». Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα παραμένει σοβαρή και οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες στην πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε αρχικά ο ιός, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από την επαρχία Χουμπέι.

Ο αξιωματούχος απηύθυνε επίσης έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρείες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας, οι τοπικές Αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα απαγορεύσουν στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στους δρόμους.

Εντατικοποίηση των μέτρων και των ελέγχων στην Κίνα

Υπενθυμίζεται, ότι οι αρμόδιες αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού, με αποτέλεσμα πάνω από 56 εκατομμύρια άνθρωποι, να έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι Αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο, 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ

.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Στο Χονγκ Κονγκ, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης : Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου (είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος), ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις, καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα ενώ ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους. Πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε. Στην Κίνα έχουν τεθεί σε καραντίνα 56 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν κλείσει σημαντικά αξιοθέατα όπως μέρος του Σινικού Τείχους και η Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη.

Κινέζοι επιστήμονες  υποθέτουν ότι ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην επαρχία Γουχάν και εξαπλώθηκε ταχύτατα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, προήλθε από την κατανάλωση φιδιών που είχαν φάει μολυσμένες νυχτερίδες .

Πηγή: in.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Η Ρόδος στην καρδιά της ευρωπαϊκής έρευνας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνδιοργανώνουν τη Συνεδρίαση Ολομέλειας του έργου ICARIA στο πλαίσιο του Horizon Europe

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

2ο Αμοργιανό Φεστιβάλ: «Αμοργός και Τρίπολη συναντιούνται στη μνήμη και στον πολιτισμό»

Αμοργός και Τρίπολη ενώνουν πολιτισμό, ιστορική μνήμη και παραδοσιακή τέχνη σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων από 7 έως 9 Ιουνίου

Μαθαίνουμε να σώζουμε ζωές: Σεμινάρια ναυαγοσωστικής για μαθητές στην Πάρο

Δράση εθελοντικής εκπαίδευσης από τον Δήμο Πάρου και την Uni–Pharma στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ασφάλεια στο Νερό»

Σε Σίφνο και Φολέγανδρο ο Φίλιππος Φόρτωμας

Και στα δύο νησιά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και τις τοπικές αρχές και να συμμετέχει σε εορτασμούς και εκδηλώσεις.

«Φίλεμα 2025»: Η Αντίπαρος γιορτάζει γεύσεις, παράδοση και φιλοξενία

Το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού προσκαλεί επιχειρήσεις και επισκέπτες στο Κάστρο το Σάββατο 7 Ιουνίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο