Στους +1100 νεκρούς έχει φτάσει ο έως σήμερα απολογισμός του νέου κοροναϊού Covid-19 – Ο φόβος ότι μπορεί να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας, λένε επιστήμονες, δηλαδή περίπου 50 εκατ. θύματα – Η αισιοδοξία ότι μπορεί στο τέλος Απριλίου όλα να έχουν …τελειώσει
Ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Γκάμπριελ Λέουνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο νέος κοροναϊός Covid-19 μπορεί τελικά να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας (!!!) Αν αυτό συμβεί και αν ο ιός σκοτώνει το 1% περίπου των ασθενών, τότε θα πρέπει να αναμένονται γύρω στα 50 εκατομμύρια θύματα, αριθμός ανάλογος -ή και χειρότερος- με εκείνον της «ισπανικής γρίπης» στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πόσο όμως πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απλή απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, επειδή προς το παρόν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το νέο ιό, σύμφωνα με το «New Scientist». Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο ιός μπορεί να «φρεναριστεί», πόσους ανθρώπους έχει μολύνει (και θα μολύνει στο μέλλον) και πόσο φονικός είναι.
Κατ’ αρχήν, είναι ακόμη άγνωστο αν όντως μπορούμε να σταματήσουμε τη διεθνή εξάπλωσή του. Μέχρι στιγμής στην Κίνα τα διαγνωσμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 41.000 και οι νεκροί τους 1100, ενώ στις άλλες χώρες έχουν ανιχνευτεί περίπου 300 ασθενείς. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ταχύτερα από ό,τι άλλοι κοροναϊοί που προήλθαν από τα ζώα. Η Κίνα πάντως ανακοίνωσε σήμερα τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του νέου κινεζικού ιού Covid-19 από το τέλος του Ιανουαρίου για να υποστηρίξει την εκτίμηση κινέζου ανώτατου υγειονομικού αξιωματούχου ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της αυτόν τον μήνα και ότι το ξέσπασμα θα τερματισθεί τον Απρίλιο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το έχει πει και ο Ντόναλντ Τραμπ…
Για να μπει «φρένο» στην εξάπλωσή του, πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται όσοι έχουν μολυνθεί, κάτι πολύ δύσκολο, επειδή μερικοί ασθενείς έχουν ήπια μόνο συμπτώματα. Παράλληλα, αν και ο μέσος χρόνος ανάμεσα στη μόλυνση και στην εκδήλωση συμπτωμάτων είναι περίπου τρεις μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φθάνει και τις 24 μέρες, πολύ περισσότερες από τις 14 μέρες της συνιστώμενης περιόδου καραντίνας των ύποπτων περιστατικών.
Και στο ερώτημα: πόσοι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν σε όλη τη Γη; Εκτιμάται ότι στην περίπτωση πανδημίας με τον ιό Η1Ν1 της γρίπης το 2009 είχε μολυνθεί σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου πληθυσμού (πέθανε ένας ασθενής ανά 5.000, λιγότεροι απ ότι στις αρχικές εκτιμήσεις), παρόλο που οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν προϋπάρχουσα ανοσία, επειδή είχαν εκτεθεί στο παρελθόν σε παρόμοιους ιούς. Από όσο ξέρουν οι επιστήμονες, σήμερα κανείς άνθρωπος στον πλανήτη δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία στο νέο ιό Covid-19, ενώ φαίνεται ότι κάθε μολυσμένο άτομο κολλάει τον ιό σε άλλα δύο έως τέσσερα άτομα κατά μέσο όρο (έναντι ενάμισι ατόμου στη γρίπη). Συνεπώς η εκτίμηση ότι θα μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι εξωπραγματική, αν και όχι βέβαιη.
Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για θνησιμότητα 2% έως 4% έχουν υποχωρήσει στο 1% περίπου, δηλαδή ότι πεθαίνει ο ένας ασθενής στους 100. Αλλά και αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα μειωθεί στην πορεία, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα ήπια περιστατικά, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν θεραπείες που θα περιορίσουν τους θανάτους. Στη Γουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του Covid-19, πεθαίνει σχεδόν ένας στους πέντε (18%) από τους επιβεβαιωμένους ασθενείς. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, τα πραγματικά νέα καθημερινά κρούσματα στην πόλη αυτή (αν συνυπολογισθούν τα ήπια και τα ασυμπτωματικά) είναι τουλάχιστον οκταπλάσια (24.000 έναντι περίπου 3.000 που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές), ενώ σε όλη την Κίνα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης μπορεί να έχει φθάσει πια το ένα εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αναλογία θανάτων προς κρούσματα είναι πολύ χαμηλότερη, κοντά στο 1%.
Διαχείριση κρίσης και λογοκρισία
Το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι την ώρα που η επιδημία αποτελεί μεγάλο τεστ για την διακυβέρνηση και τις ικανότητες της Κίνας, ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για αφύπνιση», προειδοποίησε. Μπροστά στο αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής για την διαχείριση της κρίσης, το Πεκίνο επέλεξε τον επιμερισμό των ευθυνών σε τοπικούς αξιωματούχους, προχωρώντας σε καρατόμηση αξιωματούχων για παράδειγμα στην επαρχία Χουμπέι και επίκεντρο της επιδημίας.
Οι κινέζοι λογοκριτές έχουν επιτρέψει την κριτική κατά τοπικών αξιωματούχων, αλλά καταστέλλουν αυστηρά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας, απευθύνοντας επιπλήξεις προς τις τεχνολογικές εταιρείες που έχουν άρει τους περιορισμούς για τη ελευθερία της έκφρασης online, καταγγέλλουν Κινέζοι δημοσιογράφοι. Επειτα από μαζικές ρευστοποιήσεις εξαιτίας του ιού, οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν με τα νούμερα και τις αισιόδοξες προβλέψεις που πρόβαλε το Πεκίνο. Dow Industrials, S&P 500 και Nasdaq έκαναν υψηλά ρεκόρ και ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές.
Ακόμη και αν η επιδημία τερματισθεί σύντομα, έχει πλήξει σοβαρά την κινεζική οικονομία. Κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν τραπεζικά δάνεια για να παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θέτουν σε διαθεσιμότητα ή απολύουν εργαζομένους. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας για τις κατασκευαστικές εταιρείες ευρείας γκάμας προϊόντων, από αυτοκίνητα μέχρι smartphones έχουν διαρραγεί. Ο Γου Σαομίνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Fortune Securities, δηλώνει ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική αγορά εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της έκρηξης του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Sars) την περίοδο 2002-2003. Περί το 24% του εργατικού δυναμικού κινδυνεύει με περικοπή αμοιβών ή και απόλυση.
Η τράπεζα ANZ τοποθετεί στην μείωση στο 3,2% έως 4% του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι του 5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η επαναλειτουργία των σχολείων στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters