Η επιστήμη προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Σημασία έχει τι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να διαχειριστούμε σωστά μέσα από την καταιγίδα των εξελίξεων. Αλλωστε όπως λένε και οι άνθρωποι που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας όταν γίνονται ανακοινώσεις όπως αυτή από την Κίνα, είναι δεδομένο ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει περισσότερα βήματα απ όσα παρουσιάζουν..
Τι συνέβη στην Κίνα; Κρυογενετική και εξέλιξη που εντυπωσιάζει. Ερευνητές στην Κίνα κατέψυξαν και απόψυξαν με επιτυχία ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό και στη συνέχεια αυτός ανέκτησε τη φυσιολογική του λειτουργία. Τώρα, ελπίζουν ότι η νέα τεχνική θα βελτιώσει τους τρόπους μελέτης των νευρολογικών παθήσεων.
Συνήθως, ο εγκεφαλικός ιστός δεν επιβιώνει από την κατάψυξη και την απόψυξη – αν και αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να καταψύξουν κρυογονικά είτε μόνο τον εγκέφαλό τους είτε ολόκληρο το σώμα τους με την ελπίδα να… αναστηθούν στο μέλλον.
Ωστόσο, ο Δρ Zhicheng Shao και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη της Κίνας ανέπτυξαν με επιτυχία μια νέα μέθοδο που μπορεί να διατηρήσει τον εγκεφαλικό ιστό ζωντανό ενώ είναι κατεψυγμένος.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξει εγκεφαλικά οργανοειδή για τρεις εβδομάδες, και αφού πέρασε ο καιρός, αυτά εξελίχθηκαν σε διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων.
Στη συνέχεια τοποθέτησαν τα οργανοειδή σε διάφορες χημικές ενώσεις που σκέφτηκαν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ιστού ενώ καταψύχεται σε υγρό άζωτο. Μετά την απόψυξη των δειγμάτων, η ομάδα παρακολούθησε τις εξελίξεις και παρατήρησε ότι ο εγκεφαλικός ιστός είναι λειτουργικός. Αργότερα, οι ερευνητές επανέλαβαν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς των χημικών ενώσεων, βρίσκοντας τελικά μία που οδηγούσε στον «λιγότερο κυτταρικό θάνατο» και στην μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την απόψυξη.
Ο νικητής ονομάζεται «Medy», συντομογραφία των τεσσάρων ενώσεων μεθυλοκυτταρίνη, αιθυλενογλυκόλη, DMSO και Y27632.