Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚέα: Οι 190 μετανάστες εμπλέκονται στα παιχνίδια του Ερντογάν

Κέα: Οι 190 μετανάστες εμπλέκονται στα παιχνίδια του Ερντογάν

|

Ανησυχία προκαλεί στις Ελληνικές αρχές η προσάραξη πριν από μερικές ημέρες φορτηγού πλοίου στην Τζια με 193 πρόσφυγες και μετανάστες – .Οι σκέψεις της Τουρκίας και η πολιτική που ακολουθεί 

Σταθερή και μη κλιμακούμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τα τελευταία λίγα 24ωρα, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αποσπαστεί εκεί, παραμένουν στη θέση τους.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, η προσάραξη φορτηγού πλοίου στην Τζια με 193 πρόσφυγες και μετανάστες ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές, καθώς φαίνεται μια διαφοροποίηση στην παλαιότερη μέθοδο οι επιβαίνοντες να μετεπιβιβάζονται σε λέμβους λίγο προτού φθάσουν στον προορισμό τους. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνοτουρκικής κρίσης των τελευταίων ημερών, αξιολογείται ως ιδιαίτερα αρνητική η πολύ σκληρή, με σχεδόν ανθελληνικά χαρακτηριστικά, προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν προς το εσωτερικό.

Η τουρκική ηγεσία παραπέμπει σε «ναζιστικές» πρακτικές που δήθεν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθεια απώθησης των προσφύγων και μεταναστών που η Αγκυρα έχει ωθήσει στον Εβρο. Επιπλέον, στην τουρκική τηλεόραση γίνονται και επιδείξεις πτήσεων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τα οποία επιχειρούν από την Ανατολική Θράκη ώστε να επιτηρούν στον Εβρο. Αυτή η επίδειξη γίνεται με δραματοποιημένο τρόπο και προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της γειτονικής χώρας ως απόδειξη ανωτερότητας των τουρκικών δυνάμεων έναντι των μέτρων που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές στον Εβρο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ελλάδα περιγράφεται στην τουρκική κοινή γνώμη ως «σοβαρό πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παραδοσιακό επιχείρημα των παλαιότερων Τούρκων διπλωματών ήταν ότι τα ΜΜΕ της χώρας τους σπανίως, αν όχι καθόλου, ασχολούνται με την Ελλάδα. Παρατηρείται πλέον, αντιστροφή του παραδείγματος, μάλιστα με την επίσημη ενθάρρυνση από το τουρκικό κράτος, αλλά και το Προεδρικό Παλάτι, από όπου διοχετεύεται άλλωστε η «γραμμή» στην οποία κινούνται σύσσωμα τα ΜΜΕ της γείτονος. Ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο εχθρικά αντιμετωπίζει η Αγκυρα την Ελλάδα στην παρούσα φάση ήταν το πρόσφατο ανακοινωθέν του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η Ελλάδα μη ικανή να προσεγγίσει τα προβλήματα από την ανθρωπιστική πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ε.Ε. και τους παράτυπους μετανάστες ως εργαλεία για τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά της συμφέροντα και αυτή είναι η κύρια πηγή προβλημάτων στην περιοχή μας», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ακσόι.

Ο ίδιος είπε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έρχονται στα σύνορά της, ως εχθρούς, χρησιμοποιεί χημικά εναντίον τους χωρίς να ξεχωρίζει γυναίκες και παιδιά, θυμίζοντας τις ναζιστικές πρακτικές, και τους στέλνει στη χώρα μας». Ο κ. Ακσόι κατήγγειλε επίσης και τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα της Λιβύης λέγοντας ότι «εάν η Ελλάδα έχει πρόβλημα, θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με εμάς και τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αντί να μιλάει πίσω από την πλάτη μας». Στον κ. Ακσόι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, λέγοντας ότι «η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση». 

Με πληροφορίες απο την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις