Οχι δεν είναι μοντάζ, δεν είναι κολάζ, αλλά η σκληρή πραγματικότητα με την οποία “φορτώσαμε” το περιβάλλον.
Τα καβούρια – ερημίτες, τα οποία χρησιμοποιούν άχρηστα όστρακα ως «πανοπλία» για το σώμα τους, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα πλαστικά απορρίμματα των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα δημοσίευση που βασίζεται σε φωτογραφίες ειδικών και ερασιτεχνών άγριας ζωής.
Οι επιστήμονες δηλώνουν «συντετριμμένοι» για το ότι τα συγκεκριμένα καρκινοειδή κατέληξαν να ζουν μέσα σε ανθρώπινα σκουπίδια.
Όπως υποστηρίζουν, τα δύο τρίτα των ειδών του κάβουρα – ερημίτη καταγράφηκαν με «τεχνητά κελύφη», κοινώς τα αντικείμενα που απορρίπτουν οι άνθρωποι και καταλήγουν σε παραλίες και θάλασσες.
«Αρχίσαμε να παρατηρούμε κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Τα καβούρια, αντί να είναι καλυμμένα με ένα όμορφο όστρακο, όπως έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, είχαν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι μπουκαλιού στην πλάτη τους ή ένα κομμάτι σπασμένης λάμπας» εξηγεί η Μάρτα Σζούλκιν, καθηγήτρια αστικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, μία από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science of the Total Environment.
Η ίδια, από κοινού με τους συναδέλφους της, Zuzanna Jagiello και Łukasz Dylewski, κατέγραψαν συνολικά 386 καβούρια που χρησιμοποιούσαν τεχνητά κελύφη, κυρίως πλαστικά καπάκια.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 10 από τα 16 είδη του ερημίτη ξηράς σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο κελύφους μετά από παρατηρήσεις σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης» σημειώνει η καθηγήτρια.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί προσώρας αν τα υλικά αυτά είναι επιβλαβή -ή ενδεχομένως βοηθητικά- για τα μικρά, ευαίσθητα καρκινοειδή.
«Όταν είδα τις φωτογραφίες αυτές, ένιωσα πως ήταν σπαρακτικό. Παράλληλα, θεωρώ πως πραγματικά πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι τους καθίσταται διαθέσιμο» λέει η Σζούλκιν.
Η μάχη για πλαστικά
Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει πως η χρήση των τεχνητών αυτών κελυφών αποτελεί «παγκόσμιο φαινόμενο».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινοειδή αυτά έρχονται σε επαφή και χρησιμοποιούν τα πλαστικά αντικείμενα, αλλά και κατά πόσον τους προκαλεί πρόβλημα και επηρεάζει την εξέλιξή τους.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, όταν αυτά τα φυσικά όστρακα θα είναι σε έλλειψη, το είδος αυτό καβουριού θα δώσει μάχη για τα πλαστικά υποκατάστατα, ώστε να προστατεύσει το ευπαθές σώμα του και να συνεχίσει να αναζητά τροφή – φύκια, νεκρά ψάρια και άλλα είδη που ξεβράζονται στην ακτή.
Η Σζούλκιν σημειώνει πως τα φυσικά όστρακα μειώνονται, εκτιμώντας πως τα πλαστικά προβάλλουν ως μια εύκολη εναλλακτική λύση για τα μικρά καρκινοειδή. «Και τα ελαφρύτερα, πλαστικά κελύφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μικρότερα, πιο αδύναμα καβούρια να επιβιώσουν, επειδή είναι πιο εύκολο να τα μεταφέρουν» σημειώνει η ίδια.
Πηγή: BBC