Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚαναδάς - Τζέφρι Χίντον: "Η A.I. μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα...

Καναδάς – Τζέφρι Χίντον: “Η A.I. μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια”

|

Σε ένα δυσοίωνο σενάριο για την ανθρωπότητα αναφορικά με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Τζέφρι Χίντον, ένας από τους περίφημους «τρεις νονούς» της Α.Ι., που προειδοποιεί ότι ο ρυθμός των αλλαγών είναι «πολύ ταχύτερος» από ό,τι αναμενόταν.

Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτίμησε, σε δηλώσεις του, ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% έως 20% η AI να οδηγήσει σε εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Νωρίτερα μέσα το 2024, ο Χίντον είχε κάνει λόγο για πιθανότητα 10% να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, λόγω της AI.

Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ο Χίντον τόνισε ότι η ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας είναι «πολύ πιο γρήγορη» από ό,τι περίμενε. Όταν ρωτήθηκε αν έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, απάντησε: «Όχι ιδιαίτερα, 10% με 20%».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζάβιντ, που φιλοξενούσε το πρόγραμμα, σχολίασε ότι οι πιθανότητες φαίνεται να αυξάνονται, με τον Χίντον να συμφωνεί: «Αν μη τι άλλο, ναι. Ποτέ δεν έχουμε χρειαστεί να διαχειριστούμε κάτι πιο έξυπνο από εμάς».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με το ότι η ανανεωμένη πρόβλεψή του αυξάνει τις πιθανότητες καταστροφής, ο Χίντον σχολίασε πως «δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς».

«Πόσα παραδείγματα γνωρίζετε που κάτι εξυπνότερο ελέγχεται από κάτι λιγότερο έξυπνο; Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι θα μοιάζουν με «νήπια», σε σχέση με την υψηλή ευφυΐα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

«Μου αρέσει να το σκέφτομαι ως εξής: Φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα», επισήμανε. Αναλογιζόμενος τα όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όταν ξεκίνησε το επιστημονικό έργο του, ο Χίντον ανέφερε: «Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ που είμαστε τώρα. Πίστευα ότι θα γινόταν κάποια στιγμή στο μέλλον».

«Η ανησυχία μου είναι ότι το “αόρατο χέρι” δεν πρόκειται να μας κρατήσει ασφαλείς. Το να αφεθούμε απλώς στα κίνητρα των μεγάλων εταιρειών δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια», σημείωσε επίσης.

«Το μόνο που μπορεί να αναγκάσει αυτές τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια είναι κυβερνητικές ρυθμίσεις».

Ο Χίντον προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον πέρυσι όταν παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google για να μιλήσει πιο ανοιχτά για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της ΑΙ. Έκτοτε, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας από «κακόβουλους παράγοντες» και τη δυνατότητα συστημάτων γενικής τεχνητής νοημοσύνης να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο, αποτελώντας υπαρξιακή απειλή.

Παρά τις ανησυχίες του Χίντον, άλλοι ειδικοί, όπως ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής επιστήμονας ΑΙ στη Meta, έχουν διαφορετική άποψη. Ο ΛεΚουν δήλωσε ότι η ΑΙ «μπορεί στην πραγματικότητα να σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση», μειώνοντας την ανησυχία για τις υπαρξιακές απειλές.

Πηγή: The Guardian – Kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Eurovision 2025: Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού (video)

Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού - «Ύμνος», γράφουν για την Αστερομάτα - Διαγωνίστηκε στην 17η θέση του τελικού και αποθεώθηκε για την εμφάνισή της

Πανναξιακός ΑΟ: Μονόδρομος η νίκη στη Λέσβο κόντρα στον Ολυμπο

Αύριο στις 13:00 με τον Όλυμπο Αγιάσου η ομάδα της Νάξου για την 5η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Με απουσίες αλλά και αισιοδοξία ταξιδεύει στη Μυτιλήνη

200 Χρόνια Ερμούπολη:: Ένα Φεστιβάλ Αφιερωμένο στη Γλυκιά Κληρονομιά της Σύρου

Από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Ερμούπολη τιμά τη ζαχαροπλαστική της παράδοση με ένα μοναδικό φεστιβάλ γεύσης, πολιτισμού και δημιουργικότητας

Πάρος: Η τουριστική έκρηξη και οι φόβοι για την αλλοίωση της ταυτότητας

Ξενοδοχειακές επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και τοπικές αντιδράσεις για την υπερδόμηση – Σε μια λεπτή ισορροπία κινείται η τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Ο Παναθηναϊκός εξετάζει τον Χοακίν Κορέα

Ξανά στο προσκήνιο για την Ελλάδα ο Αργεντινός που ήθελε και η ΑΕΚ

Eurovision 2025: Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας λάμπει απόψε στον τελικό της Βασιλείας

Η Ελλάδα διαγωνίζεται στη 17η θέση με τη συγκινητική ερμηνεία της Κλαυδίας – Τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1 και ραδιοφωνικά μέσω του Δεύτερου Προγράμματος

Χειραποσκευές και έξτρα χρεώσεις

Νομικό χάος στην Ευρώπη και προβληματισμός στην Ελλάδα: για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Formoula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γιούκι Τσουνόντα στην Ίμολα (video)

Ο πιλότος της Red Bull Racing γλίτωσε τα χειρότερα μετά από θεαματική ανατροπή στο Q1 του Grand Prix Εμίλια-Ρομάνια – Αποχώρησε χωρίς τραυματισμό

Tortuga: Το γαστρονομικό καταφύγιο της Πλάκας που συνδυάζει πολυτέλεια και αυθεντικότητα

Στην καρδιά της Πλάκας, το Tortuga προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη μεσογειακή κουζίνα με μποέμ αισθητική, δημιουργώντας τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της καλής ζωής.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.