Καθώς η επιστήμη των μεταμοσχεύσεων οργάνων εξελίσσεται, τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι υλικοτεχνικά και έχουν να κάνουν κυρίως με την ταχύτητα μεταφοράς.
Πριν λίγο καιρό και μετά από εκατοντάδες δοκιμαστικές πτήσεις, ένα drone μετέφερε ανθρώπινο πνεύμονα σε πέντε λεπτά από την οροφή του νοσοκομείου Toronto Western Hospital στο Toronto General Hospital για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση. Ο αντίστοιχος χρόνος για την οδική μεταφορά είναι 25 λεπτά.
«Η επιτυχημένη δοκιμή αποτελεί ορόσημο για τη μεταφορά οργάνων και ιδίως για όργανα όπως καρδιές και πνεύμονες που αντέχουν λιγότερο χρόνο στον πάγο», λέει ο Τζόσεφ Σκαλέα, χειρουργός μεταμοσχεύσεων που εργάζεται τώρα στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
Το νοσοκομείο Toronto General (το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πνεύμονα το 1983) και η Unither Bioelectronics αντικατέστησαν το σύστημα προσγείωσης του drone με ένα δοχείο από ανθρακονήματα για το μεγάλο και εύθραυστο όργανο.
Η ομάδα βελτίωσε τη συνδεσιμότητα του drone ώστε οι ραδιοσυχνότητες να μην παρεμβαίνουν στο GPS του και εγκατέστησε ένα αλεξίπτωτο που ρυθμίστηκε να ανοίγει αυτόματα σε ενδεχόμενο δυσλειτουργίας στον αέρα.
Ο διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης πνευμόνων του Toronto General, οραματίζεται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μεταφέρουν πνεύμονες σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Προς το παρόν όμως, εστιάζει στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο -η οποία διαρκεί 40 λεπτά με κίνηση και μόλις οκτώ με το drone– και αναμένει τις πρώτες τέτοιες πτήσεις ήδη από αυτό το καλοκαίρι.
«Όταν οι αδελφοί Ράιτ έφυγαν από το Kitty Hawk, πέταξαν μόνο 120 πόδια την πρώτη φορά», λέει ο ίδιος. «Αλλά τώρα κοιτάξτε πού βρίσκονται τα αεροπορικά ταξίδια».
Πηγή: Scientific American – Φωτ: Unsplash