Οι Σκοπιανοί αλλάζουν όπως όλα δείχνουν ρότα, για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάζουν στην άκρη τον Μέγα Αλέξανδρο, την …ιστορία τους και με ολίγη από Αλβανία ετοιμάζονται να περάσουν τη πόρτα αρχικά της Αθήνας και μετά τον Βρυξελλών
Σιγά σιγά τα Σκόπια αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση «Μέγας Αλέξανδρος» δεν τους πήγε πουθενά. Το «Μακεδονία» πούλησε για λίγο, αλλά είχε ταβάνι. Όχι ότι δικαιώθηκε η πολιτική της Ελλάδας. Απλά με τους διεθνείς οργανισμούς κλειστούς και τα εσωτερικά προβλήματα να μεγαλώνουν καθότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα κράτος έκτρωμα, ήταν απλά θέμα χρόνου, πότε θα έφταναν όλοι στο …αμήν. Και οι Τούρκοι πλέον έχουν πιο μεγάλο ζητήματα και δη εντός των συνόρων να λύσουν από το να …νταντεύουν ένα κρατίδιο που δεν τους προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα απλό αγκάθι στο πλευρό της Ελλάδας.
Βέβαια, τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την Ελληνική πολιτική σκηνή. Και αυτό γιατί από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (31/05) το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέλεξε ως πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια. Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.
Κοιτάει προς την Ελλάδα
Και αρχίζει το παιχνίδι… Με βλέμμα τόσο προς το Νότο (Ελλάδα) όσο και προς τα Δυτικά (Αλβανία) από τη στιγμή που η φίλη χώρα από την Ανατολή (βλ Τουρκία) αποδείχτηκε όχι και τόσο δυνατή. Νέος Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα με σαφήνεια ότι «δεν θα αφήσει το θέμα του ονόματος να μπλοκάρει την εξέλιξη του κράτους του». Παράλληλα σημείωσε ότι θέλει συναίνεση στο εσωτερικό και μετά θα ψάξει να βρει τον γείτονα, με τον οποίο έχει διαφορές (σ.σ. την Ελλάδα) για να βρει μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας.
Υπάρχει όμως κι άλλη εξέλιξη που θεωρητικά είναι προς την πλευρά της Ελλάδας. Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων, Ρόμπερτ Αλαγκιοσόσφκι, είναι αντίθετος με το σχέδιο Σκόπια 2014. Τι έλεγε αυτό το σχέδιο; Ήταν όλο αυτό το κιτς που βλέπαμε στα Σκόπια με αγάλματα, σιντριβάνια, καζίνο και… πετσέτες με τον Μέγα Αλέξανδρο, με το οποίο προσπαθούσαν να ενώσουν περισσότερο το κράτος τους Ο κύριος Αλαγκιοσόσφκι, δήλωσε λοιπόν ότι δεν μπορεί να δίνει άλλα χρήματα για να γίνονται τέτοια πράγματα, τονίζοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να εκπέμψει στην Ευρώπη. Όσο για τις αιτίες των κινήσεων αυτών; Μα πολύ απλά γιατί εάν θέλουν να μπουν στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Ελλάδας..
“Ξηλώνουν” τον Μεγάλο Αλέξανδρο
Παράλληλα, τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα σιντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, είναι έτοιμα προς κατεδάφιση… Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων έφτασε στο σημείο να δηλώσει “Απολύμανση του “μακεδονικού” πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου”.
Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Γεωπολίτικης δε Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Alpha, είπε πως «δεν έχει να κάνει με μια δωρεά προς την Ελλάδα, αλλά με μια δωρεά προς το πολιτικό ακροατήριο του νέου πρωθυπουργού, δηλαδή στα συνεργαζόμενα με αυτόν Αλβανικά κόμματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να θεωρηθούν Σλάβοι ή έστω Σλαβομακεδόνες. Η κατάσταση αυτή παραπλεύρως εξυπηρετεί την Ελλάδα».
Αλβανικά στην Βουλή
Αυτό πάντως που πρέπει να κρατά την Ελλάδα σε εγρήγορση είναι ότι τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει την σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών. Κάποιοι από τους βουλευτές τον χειροκρότησαν και άλλοι τον… γιούχαραν. Για ακόμη μία φορά η ισορροπία κρεμόταν από ένα σχοινί.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newsit.gr