Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της λειψυδρίας βρίσκεται από τον Μάιο η Σικελία, με τη βροχόπτωση στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Μεσογείου να έχει περιορισθεί κατά 40% από το 2003. Τους τελευταίους έξι μήνες του 2023, μόλις 150 χιλιοστά βροχής έπεσαν στο νησί.
Τον Μάιο η κυβέρνηση αποδέσμευσε 20 εκατ. ευρώ σε έκτακτη βοήθεια προς τη Σικελία, από τα 130 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η περιφέρεια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Ο κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Κατάνια, Κρίστιαν Μάλντερ, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι δεινή, ενώ οι τοπικές και εθνικές αρχές συνεχίζουν να ακολουθούν εσφαλμένες τακτικές.
«Μέχρι το 2030 το ένα τρίτο της Σικελίας θα έχει ερημοποιηθεί και θα θυμίζει περιοχές της Τυνησίας και της Λιβύης. Η νότια ακτογραμμή είναι καταδικασμένη στην ερημοποίηση. Οι αρχαίοι Αραβες που έζησαν κάποτε εκεί είχαν επινοήσει αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των υδάτων. Τα αρχαία υδραγωγεία, όμως, δεν συντηρήθηκαν. Η Σικελία αντιμετωπίζει σήμερα τις επιπτώσεις δεκαετιών κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων της», λέει ο Μάλντερ.
Το πόσιμο νερό στο νησί προερχόταν παραδοσιακά από αρτεσιανά φρεάτια, ενώ το νερό για τη γεωργία αποθηκευόταν σε μεγάλες δεξαμενές που κατασκευάσθηκαν μετά τον τελευταίο πόλεμο. Και τα δύο συστήματα εξαρτώνται από τις ολοένα και σπανιότερες χειμερινές βροχοπτώσεις.
Εδώ και 30 χρόνια η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης υπήρξε ελλιπής, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αποθηκευτικής ικανότητας των δεξαμενών.
Το πρόβλημα οξύνεται το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 48 βαθμούς Κελσίου και οι πυρκαγιές εξαφανίζουν τη λίγη βλάστηση που απέμεινε. Πέρυσι οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 7.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων να καίγονται στη Σικελία.
Σικελία, Μάλτα και Ισπανία είναι οι τρεις περιοχές της Μεσογείου που δοκιμάζονται πιο σκληρά από την οξεία ξηρασία. Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι καύσωνες και ανομβρία θα πλήξουν βίαια τις περιοχές αυτές μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες.
Η ξηρασία οδηγεί τώρα νέους Σικελούς αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους και να μεταναστεύσουν στη βόρεια Ιταλία ή στο εξωτερικό. Το συνδικάτο παραγωγών της Σικελίας «Κολντιρέτι» εκτιμά ότι η λειψυδρία έχει ήδη κοστίσει 33.000 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα της νότιας Ιταλίας.