Γιατί να μην ακολουθήσουμε το πρότυπο της Μολίζε στην Ιταλία; Επίδομα για μετεγκατάσταση αλλά με σημαντικούς όρους που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία
Αυτές τις ημέρες – με την ευκαιρία τα έναρξης της σχολικής χρονιάς – διαβάζουμε για τις περιοχές στην Ελλάδα όπου στα σχολεία συναντάμε ένα ή δύο ή και πέντε μαθητές. Και το Νότιο Αιγαίο έχει την τιμητική του. Όχι ότι το Βόρειο πάει πίσω. Διαβάσαμε για τον Απόλλωνα με τη μία μαθήτρια, τον Δανακό με τους δύο, την Κόρωνο με τους τέσσερις μαθητές.. Μήπως ήρθε η ώρα οι Περιφέρειες και όχι το κράτος να αναλάβουν δράση; Και πάνω απ όλα ο Δήμος Όπως είχε κάνει ο Δήμος Αμοργού πριν από έναν χρόνο όταν ανέφερε ότι δίνει επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί…
Η να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και δη της Μολίζε… Τι έκανε; Ας δούμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα tvxs.gr που έχει ως τίτλο σε άρθρο « Η Μολίζε προσφέρει 25.000 ευρώ σε όποιον εγκατασταθεί εκεί».. Το πιο έξυπνο όμως όλων είναι ότι ο Περιφερειάρχης βάζει σημαντικούς όρους και εξηγεί γιατί δεν προχωρεί σε κίνηση …φιλανθρωπίας.
«Μία αραιοκατηκοιμένη περιοχή στη νότια Ιταλία, η Μολίζε, προσφέρει σε νέους κατοίκους, που θα ζήσουν σε ένα από τα χωριά της, 700 ευρώ μηνιαίως, για τρία χρόνια. Ο περιφερειάρχης της Μολίζε, Ντονάτο Τόμα, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να δώσει ζωή στην περιοχή, καθώς οι κάτοικοι μειώνονται.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις: το χωριό θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και όποιος αποφασίσει να εγκατασταθεί σε αυτό για μια τριετία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανοίξει μια επιχείρηση.
«Αν προσφέραμε απλώς χρηματοδότηση, θα ήταν άλλη σαν μία κίνηση φιλανθρωπίας», δηλώνει στον Guardian, ο Ντονάτο Τόμα. «Θέλουμε οι άνθρωποι να επενδύσουν εδώ. Μπορούν να ξεκινήσουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα: φούρνο, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο, ο,τιδήποτε. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή στις πόλεις μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό».
Ο Ντονάτο Τόμα ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει 10.000 ευρώ έργα υποδομών και πολιτιστικές δραστηριότητες. «Δεν αρκεί μόνο η αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι χρειάζονται επίσης σωστές υποδομές και λόγους να παραμείνουν, διαφορετικά θα καταλήξουμε εκεί που ξεκινήσαμε», εξηγεί.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), η περιφέρεια Μολίζε, με πληθυσμό 305.000 κατοίκους, συγκαταλέγεται στις περιφέρειες που έχουν χάσει τους περισσότερους κατοίκους τα τελευταία χρόνια – πάνω από 9.000 έφυγαν από το 2014.
Το 2018, περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή μετακόμισαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι από ό, τι το προηγούμενο έτος, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία γέννηση σε εννέα από τις πόλεις της. Για πρώτη φορά μέσα σε 90 χρόνια, ο αριθμός των Ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία μειώθηκε στα 55 εκατομμύρια περίπου, σύμφωνα με την Istat, ενώ την περίοδο 2014-2018 ο αριθμός των Ιταλών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 677.000.
Δύο παράγοντες βρίσκονται πίσω από την μείωση, σύμφωνα με τους ειδικούς: ο χαμηλός αριθμός των γεννήσεων και η αύξηση της μετανάστευσης των νέων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης. Σχεδόν 157.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, σύμφωνα με την Istat.
Η Ιταλία είναι η μόνη σημαντική ευρωπαϊκή οικονομία, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο ΟΗΕ. Βρίσκεται δεύτερη – πίσω από την Ιαπωνία – στη λίστα με τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων».