Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία - Λιβέμο: Το χωριό που έδειξε πως μπορείς να εκμεταλλευτείς σωστά...

Ιταλία – Λιβέμο: Το χωριό που έδειξε πως μπορείς να εκμεταλλευτείς σωστά 20 εκατ. ευρώ

|

Χρήματα δαπανήθηκαν για τουριστικά καταλύματα στα πέτρινα αγροτόσπιτα, εγκατάσταση Wi-Fi, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, ενώ θα ανοικοδομηθεί αθλητικό κέντρο.

O μοναδικός πλήρως απασχολούμενος υπάλληλος στο δημαρχείο του Λιβέμο, ενός χωριού της Λομβαρδίας με μόλις 196 κατοίκους, είναι εξαιρετικά πολυάσχολος.

Κάθε πρωί ανοίγει το γραφείο του στο δημοτικό κτίριο, σηκώνει τα στόρια και τακτοποιεί. Προηγουμένως έχει ολοκληρώσει το δρομολόγιο με το κίτρινο σχολικό λεωφορείο μεταφέροντας τα παιδιά των γειτονικών χωριών στο σχολείο. Επιστρέφοντας, απαντά σε μέιλ και πληρώνει τους λογαριασμούς που εκκρεμoύν.

Τις τελευταίες ημέρες, αφού ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες, έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με κάτι σοβαρό: να βοηθήσει το χωριό να ξοδέψει τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ως κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να μη σβηστεί ολοκληρωτικά από τον χάρτη.

Ο 57χρονος Μαρίνο Ζανολίνι παραδέχεται ότι η σώφρων δαπάνη του υπέρογκου ποσού απαιτεί πολλή δουλειά. «Αν κάτι πάει λάθος, ξέρετε ποιος θα φταίει», υπογραμμίζει με νόημα. Φέτος το Λιβέμο κατάφερε να διεκδικήσει, με μεγαλύτερη επιτυχία από τα υπόλοιπα χωριά της Λομβαρδίας, τη μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., που για την Ιταλία δέσμευσε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς ένα ιταλικό χωριό διαχειρίζεται τον μποναμά 20 εκατ. της Ε.Ε.-1

Η γήρανση του πληθυσμού, η μακροζωία και η υπογεννητικότητα δημιούργησαν στην Ιταλία ένα εκρηκτικό μείγμα που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη χώρα. H Ρώμη διέθεσε 420 εκατομμύρια για να δώσει νέα πνοή σε 21 χωριά που κινδυνεύουν να αφανιστούν, ένα ανά περιφέρεια. Το Λιβέμο, με τα ορεινά μονοπάτια του, τα βοσκοτόπια και την παρέλαση του καρναβαλιού, κέρδισε τη σχετική λοταρία με τις προτάσεις μετατροπής του σε τουριστικό προορισμό.

Χρήματα δαπανήθηκαν για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων στα πέτρινα αγροτόσπιτα, εγκατάσταση Wi-Fi, κατασκευάστηκαν ποδηλατοδρόμοι, ενώ θα ανοικοδομηθεί αθλητικό κέντρο. Επίσης θα δημιουργηθούν χώροι όπου οι ντόπιοι θα μπορούν να δείχνουν τη δουλειά τους (τυροκομία, μέλι και ξυλογλυπτική) και να πωλούν τα προϊόντα τους. Στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία υποδομής τηλεϊατρικής, ώστε μέσω ηλεκτρονικών βραχιολιών να ελέγχονται διαρκώς ο καρδιακός παλμός και άλλοι βιομετρικοί δείκτες των ηλικιωμένων κατοίκων.

Πώς ένα ιταλικό χωριό διαχειρίζεται τον μποναμά 20 εκατ. της Ε.Ε.-2

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το χωριό θα πρέπει να αρχίσει να δαπανά τους πόρους που κέρδισε έως τον Ιούλιο και τα έργα να ολοκληρωθούν μέχρι το Ιούνιο του 2026.

Ο δήμαρχος της πόλης στην οποία υπάγεται το Λιβέμο, Τζιαν Μαρία Φλοκίνι, τονίζει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία για το χωριό. Ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο πείραμα για την Ιταλία, αλλά και όλες τις ευρωπαϊκές κοινότητες των οποίων ο πληθυσμός γηράσκει.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η εισροή χρήματος μπορεί να διασώσει τις πόλεις, τους οικισμούς και την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ιστορία τους από τον αφανισμό. «Νιώθω τεράστια ευθύνη», επισημαίνει ο Φλοκίνι. «Αν το πείραμα αποτύχει εδώ, θα αποτύχει παντού». Εξαιτίας του μεγάλου ποσού, ο δήμαρχος ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να του επιτρέψουν να ξοδέψει 800.000 ευρώ την επόμενη τετραετία για την πρόσληψη επαγγελματιών οικονομικών συμβούλων.

Πώς ένα ιταλικό χωριό διαχειρίζεται τον μποναμά 20 εκατ. της Ε.Ε.-3

Τι λένε οι κάτοικοι

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές του μικρού χωριού είναι να πεισθούν οι κάτοικοι, μεγάλη μερίδα των οποίων δεν ήθελε την επιδότηση.

Η Γκρατσιέλα Σκούρι, ιδιοκτήτρια ενός από τα πέντε εστιατόρια του χωριού, λέει: «Φοβάμαι ότι θα αλλάξουν τα πάντα και θα κατακλυστούμε από αγνώστους». Σε αυτό συμφωνεί και ο 38χρονος γιος της Ντανιέλε, ο οποίος δεν βλέπει με ποια λογική θα ανατραπεί η καθημερινότητα του χωριού με τους σιωπηλούς ηλικιωμένους κατοίκους, που το μόνο που επιθυμούσαν ήταν να έχουν γιατρό. Αμφιβολίες εκφράζουν και οι πιο νέοι κάτοικοι, καθώς λένε ότι για τα μεγαλόπνοα σχέδια δεν έχουν ενημερωθεί ενώ ανησυχούν για πιθανή διασπάθισή τους.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η δική τους γενιά είναι η πιο τυχερή, αφού θα επωφεληθεί περισσότερο από τον πακτωλό της κρατικής επιχορήγησης. Οταν γύρισαν τα ελάχιστα παιδιά του χωριού από το νηπιαγωγείο, οι μεγαλύτεροι τα ρωτούν πού θα μείνουν όταν μεγαλώσουν. Ολα απαντούν χωρίς κανένα δισταγμό, εδώ.

Κείμενο: ΤΖΕΪΣΟΝ ΧΟΡΟΥΙΤΣ / THE NEW YORK TIMES – Φωτογραφία: Alessandro Grassani/The New York Times – Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;