Τι σκέφτηκαν οι Ιταλοί ως κίνητρο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας κι αφού απέτυχαν τα οικονομικά προγράμματα…
Από δυσοίωνα έως και αρκετά ανησυχητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας. Η σημαντικότερη αλλαγή θα είναι ίσως η μεγάλη μετάβαση προς έναν κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό, κάτι που είναι ήδη εμφανές σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχειά που δίνει στη δημοσιότητα, ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).
Ποια είναι η κίνηση της Ιταλικής Κυβέρνησης για να αντιστρέψει το κλίμα; Σίγουρα όχι η έλευση μεταναστών όπως λέει χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι… Μία κίνηση είναι ο διπλασιαμός επιδομάτων, αλλά πρέπει να περάσει και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθότι έχουμε και μνημόνια. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος. Πιο πρακτικός θα λέγαμε… Σκέφτηκε να προσφέρει ένα αγροτεμάχιο στους γονείς που θα αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια τρίτο παιδί, όπως αναφέρουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το μέτρο, που επεξεργάσθηκε η ακροδεξιά Λέγκα και το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο προϋπολογισμού 2019, προβλέπει την παραχώρηση δημόσιου αγροτεμαχίου για 20 χρόνια στις οικογένειες που θα διευρυνθούν στο διάστημα από το 2019 έως το 2021. «Λένε πως οι Ιταλοί κάνουν λίγα παιδιά και η τάση αυτή πρέπει να ανατραπεί», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Γεωργίας Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο, που προέρχεται από τη Λέγκα. «Το υπουργείο θέλει να συμβάλει ευνοώντας τις αγροτικές ζώνες».
Ο υπουργός Οικογένειας, ο πολύ καθολικός Λορέντσο Φοντάνα, ο οποίος προέρχεται κι αυτός από τη Λέγκα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο μέτρο αυτό, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν θα αφορά παρά τα παντρεμένα ζευγάρια που είναι εγκατεστημένα στην Ιταλία εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Σύμφωνα με το Coldiretti, το κύριο αγροτικό συνδικάτο της χώρας, το κράτος εξακολουθεί να διαθέτει πέντε εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως σύμφωνα με την Corriere della Sera, η αξία αυτή είναι θεωρητική, καθώς το κράτος έχει ήδη πωλήσει τα καλύτερα εδάφη του. «Αυτά που απομένουν είναι κυρίως τα υπόλοιπα», εκτιμά η εφημερίδα.
Με πληροφορίες (και φωτογραφία) από την εφημερίδα “Καθημερινή”