Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

|

Για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν τη Βενετία χωρίς να διανυκτερεύσουν θα πρέπει πλέον να πληρώσουν ένα μικρό τέλος της τάξεως των 5 ευρώ. Η ιδέα δεν είναι καινούργια και η εφαρμογή της έχει αναβληθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια πολύ ωραία ιδέα αλλά δεν φαίνεται να είναι καλά μελετημένη», λέει η Σουζάνε Κουντς-Σαπονάρο, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια ως ξεναγός στη Βενετία.

Το μέτρο αυτό όμως προβλέπει και πάρα πολλές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα εξαιρούνται οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής του Βένετο. Επίσης πώς μπορεί να ελεγχθούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες και να διαπιστωθεί εάν έχουν κατεβάσει έναν κωδικό QR που απαιτείται. Σύμφωνα με τον δήμο επιθεωρητές θα κυκλοφορούν και θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους. Μάλιστα όποιος δεν έχει καταβάλει το τέλος κινδυνεύει με πρόστιμο έως 300 ευρώ.

Να παραμείνει η πόλη ανοιχτή στον κόσμο

Αυτό που η ξεναγός θεωρεί ιδιαίτερα προβληματικό είναι ότι η συγκεκριμένη εισφορά δεν πρόκειται να περιορίσει άμεσα τον αριθμό των επισκεπτών. Κατά μέσο όρο περίπου 80.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη Βενετία. Εκτιμάται ότι οι 70.000 θέλουν απλά να περάσουν μόνο λίγες ώρες εκεί. Έχει αποδειχθεί ότι ξοδεύουν σχετικά λίγα χρήματα, αλλά συμβάλλουν σημαντικά σε μια ασφυκτική εικόνα της πόλης από τον τουρισμό.

Στόχος του δήμου είναι να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν λέει η επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού Σιμόνε Βεντουρίνι και για τον λόγο αυτό λέει πως κανείς πρέπει να απολαύσει τη Βενετία και δεν μπορεί να την εξαντλήσει σε λίγες μόνο ώρες.

Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουκνάρο από την άλλη πλευρά μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον κόσμο και ότι δεν πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για ημερήσιους επισκέπτες. Το τέλος μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, πιστεύει. «Η πόλη πρέπει να είναι ανθρώπινη τόσο για εκείνους που ζουν σε αυτήν όσο και για εκείνους που την επισκέπτονται», τονίζει ο δήμαρχος της Βενετίας. Πριν από την πανδημία, πέντε εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την πόλη κάθε χρόνο και φέτος αναμένονται παρόμοια νούμερα.

Μικρότερες ομάδες για ξεναγήσεις

Οι τουρίστες όμως δεν δείχνουν πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό και έτσι ο δήμος έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες. Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να κάθεσαι σε γέφυρες και σκάλες, να βουτάς στα κανάλια, να περπατάς στην πόλη με μαγιό, να ταΐζεις τα περιστέρια ή να πετάς σκουπίδια στο έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 500 ευρώ. Κανείς δεν ξέρει όμως ακριβώς εάν και πότε καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα οι τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κύριος στόχος του δήμου να συγκεντρώσει χρήματα με τα πρόστιμα στους τουρίστες. Το ειδικό τέλος εισόδου αναμένεται να αποφέρει περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία της πόλης τον πρώτο χρόνο. Τα χρήματα θα διατεθούν για τον καθαρισμό των δρόμων και τη βελτίωση της τουριστικής προσφοράς

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι νέοι κανόνες για τις ξεναγήσεις στην πόλη θα ισχύουν πλέον από την 1η Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, το μέγεθος των ομάδων θα περιορίζεται στα 25 άτομα. Η έμπειρη ξεναγός πιστεύει ότι οι ομάδες  θα πρέπει να είναι 20 άτομα. Η ίδια εργάζεται κυρίως με μικρότερες ομάδες. «Ο τουρισμός είναι φυσικά σημαντικός για τη Βενετία, αλλά και οι άνθρωποι που μένουν εδώ στην πόλη δεν θα πρέπει να υποφέρουν από τον υπερτουρισμό», τονίζει.

Πηγή: DW


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"