Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

|

Για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν τη Βενετία χωρίς να διανυκτερεύσουν θα πρέπει πλέον να πληρώσουν ένα μικρό τέλος της τάξεως των 5 ευρώ. Η ιδέα δεν είναι καινούργια και η εφαρμογή της έχει αναβληθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια πολύ ωραία ιδέα αλλά δεν φαίνεται να είναι καλά μελετημένη», λέει η Σουζάνε Κουντς-Σαπονάρο, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια ως ξεναγός στη Βενετία.

Το μέτρο αυτό όμως προβλέπει και πάρα πολλές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα εξαιρούνται οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής του Βένετο. Επίσης πώς μπορεί να ελεγχθούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες και να διαπιστωθεί εάν έχουν κατεβάσει έναν κωδικό QR που απαιτείται. Σύμφωνα με τον δήμο επιθεωρητές θα κυκλοφορούν και θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους. Μάλιστα όποιος δεν έχει καταβάλει το τέλος κινδυνεύει με πρόστιμο έως 300 ευρώ.

Να παραμείνει η πόλη ανοιχτή στον κόσμο

Αυτό που η ξεναγός θεωρεί ιδιαίτερα προβληματικό είναι ότι η συγκεκριμένη εισφορά δεν πρόκειται να περιορίσει άμεσα τον αριθμό των επισκεπτών. Κατά μέσο όρο περίπου 80.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη Βενετία. Εκτιμάται ότι οι 70.000 θέλουν απλά να περάσουν μόνο λίγες ώρες εκεί. Έχει αποδειχθεί ότι ξοδεύουν σχετικά λίγα χρήματα, αλλά συμβάλλουν σημαντικά σε μια ασφυκτική εικόνα της πόλης από τον τουρισμό.

Στόχος του δήμου είναι να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν λέει η επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού Σιμόνε Βεντουρίνι και για τον λόγο αυτό λέει πως κανείς πρέπει να απολαύσει τη Βενετία και δεν μπορεί να την εξαντλήσει σε λίγες μόνο ώρες.

Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουκνάρο από την άλλη πλευρά μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον κόσμο και ότι δεν πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για ημερήσιους επισκέπτες. Το τέλος μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, πιστεύει. «Η πόλη πρέπει να είναι ανθρώπινη τόσο για εκείνους που ζουν σε αυτήν όσο και για εκείνους που την επισκέπτονται», τονίζει ο δήμαρχος της Βενετίας. Πριν από την πανδημία, πέντε εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την πόλη κάθε χρόνο και φέτος αναμένονται παρόμοια νούμερα.

Μικρότερες ομάδες για ξεναγήσεις

Οι τουρίστες όμως δεν δείχνουν πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό και έτσι ο δήμος έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες. Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να κάθεσαι σε γέφυρες και σκάλες, να βουτάς στα κανάλια, να περπατάς στην πόλη με μαγιό, να ταΐζεις τα περιστέρια ή να πετάς σκουπίδια στο έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 500 ευρώ. Κανείς δεν ξέρει όμως ακριβώς εάν και πότε καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα οι τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κύριος στόχος του δήμου να συγκεντρώσει χρήματα με τα πρόστιμα στους τουρίστες. Το ειδικό τέλος εισόδου αναμένεται να αποφέρει περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία της πόλης τον πρώτο χρόνο. Τα χρήματα θα διατεθούν για τον καθαρισμό των δρόμων και τη βελτίωση της τουριστικής προσφοράς

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι νέοι κανόνες για τις ξεναγήσεις στην πόλη θα ισχύουν πλέον από την 1η Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, το μέγεθος των ομάδων θα περιορίζεται στα 25 άτομα. Η έμπειρη ξεναγός πιστεύει ότι οι ομάδες  θα πρέπει να είναι 20 άτομα. Η ίδια εργάζεται κυρίως με μικρότερες ομάδες. «Ο τουρισμός είναι φυσικά σημαντικός για τη Βενετία, αλλά και οι άνθρωποι που μένουν εδώ στην πόλη δεν θα πρέπει να υποφέρουν από τον υπερτουρισμό», τονίζει.

Πηγή: DW


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.