Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Εφυγε από τη ζωή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Εφυγε από τη ζωή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

|

Δεν μένει πια εδώ… Ο «Ιl Cavaliere», ή ο “Ιησούς Χριστός της Πολιτικής” έφυγε από τη ζωή…

Ο λόγος, για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

Ο Μπερλουσκόνι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή λόγω επιδείνωσης της υγείας του. Η προηγούμενη εισαγωγή του στο εν λόγω νοσοκομείο εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού και προβλημάτων υγείας που οφείλονταν σε χρόνια μορφή λευχαιμίας είχε διαρκέσει 45 ημέρες και είχε ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου.

Μετά την προτελευταία εισαγωγή του, οι γιατροί είχαν αναφέρει πως ο Μπερλουσκόνι έπασχε από Χρόνια Μυελομονοκυτταρική Λευχαιμία.

«Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μαζί του φεύγει ένα κομμάτι ιταλικής ιστορίας», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Πρώτη μετέδωσε την είδηση η εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του Μπερλουσκόνι είχε επιδεινωθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς το 2016, ενώ από τότε που προσβλήθηκε από κορωνοϊό, πριν από τρία χρόνια, είχε εισαχθεί επανειλημμένως στο νοσοκομείο.

Δύο αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια του Μπερλουσκόνι, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι να τον αποκαλεί σε δήλωσή του «έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν σπουδαίο Ιταλό».

Ιησούς Χριστός της Πολιτικής

Ο Μπερλουσκόνι ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιταλική πολιτική των τελευταίων τριών δεκαετιών. Έφτιαξε μια τηλεοπτική αυτοκρατορία στη δεκαετία του 1980 προτού καταφέρει να κερδίσει τρεις εθνικές εκλογές. Υπηρέτησε για πάνω από εννέα χρόνια ως πρωθυπουργός και ήταν επικεφαλής τεσσάρων διαφορετικών υπουργικών συμβουλίων. Παρέμεινε έτσι στην εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Παρά την περιουσία του, η οποία υπολογιζόταν στα 7,4 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, θεωρούσε τον εαυτό του ως άνθρωπο του λαού, ένα outsider που αμφισβητούσε την άρχουσα τάξη με την υπόσχεση της εθνικής ανανέωσης. Μάλιστα περιέγραφε τον εαυτό του ως τον «Ιησού Χριστό της πολιτικής».

Φίλοι και αντίπαλοι αποτίουν φόρο τιμής
Τόσο αντίπαλοι όσο και υποστηρικτές του απέτισαν φόρο τιμής στον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ήταν ένας από τους πρώτους που χαιρέτισαν τον πρώην πολιτικό αντίπαλό του.

«Συμμετέχω στα βαθιά συλλυπητήρια για το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Πρόντι για τον ηγέτη της Φόρτσα Ιτάλια. «Τον θυμάμαι ως ένα πολιτικό ηγέτη ο οποίος, στη διάρκεια της μακροχρόνιας και έντονης περιόδου δημόσιας δέσμευσής του, άσκησε μεγάλη επιρροή στη ζωή στη χώρα μας, επιδρώντας όχι μόνο στους θεσμούς, αλλά επίσης στις ζωές όλων των πολιτών. Αντιπροσωπεύαμε διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους, όμως η αντιπαλότητά μας δεν έγινε ποτέ προσωπική και η συζήτηση παρέμεινε στη σφαίρα του αμοιβαίου σεβασμού. Εκτιμώ την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση, κυρίως επειδή επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο μας μπήκε σκληρά και χωρίς σύνεση στο εδώλιο. Απευθύνω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και σε όλους τους αγαπημένους του».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο δήλωσε μέσω Twitter πως ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε ένα «τεράστιο κενό» και σήμανε το τέλος μιας εποχής.

«Τον αγαπούσα πάρα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο.

Η Γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλέιν εξέφρασε επίσης τα «βαθύτερα συλλυπητήρια» του κόμματός της.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον πόνο της οικογένειάς του, των αγαπημένων του και όλης της Φόρτσα Ιτάλια, όπως και στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις της πλειοψηφίας», ανέφερε η Σλέιν σε δήλωσή της.

«Με το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κλείνει μια εποχή. Όλα μας χώριζαν και μας χωρίζουν από το πολιτικό όραμά του, όμως ο ανθρώπινος σεβασμός για ένα πρόσωπο, που ήταν πρωταγωνιστής της ιστορίας της χώρας μας, παραμένει. Τα βαθύτερα συλλυπητήρια από το Δημοκρατικό Κόμμα», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Βίβα Ιτάλια, δήλωσε πως ο Μπερλουσκόνι «έγραψε την ιστορία αυτής της χώρας».

«Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μίσησαν: όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η επίδρασή του στην πολιτική ζωή μας, καθώς και στις σφαίρες της οικονομίας, των σπορ και της τηλεόρασης, ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Ρέντσι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Σήμερα η Ιταλία πενθεί μαζί με την οικογένειά του, τους αγαπημένους του, το κόμμα του».

Σύμφωνα με πηγές, η κηδεία του Μπερλουσκόνι θα τελεστεί πιθανόν στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.

Η σχετική απόφαση θα επισημοποιηθεί μόλις ανακοινωθεί ότι η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι επίσης ο εθνικός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, θα συντομεύσει την αποστολή του στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για θεσμικές συναντήσεις.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.