Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ: Περισσότεροι από 1100 νεκροί σε 48 ώρες, έρχεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Ισραήλ: Περισσότεροι από 1100 νεκροί σε 48 ώρες, έρχεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο

|

Περισσότεροι από 1.100 είναι οι νεκροί μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως του Ισραήλ. Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας – από γη, αέρα και θάλασσα – το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Νέος συναγερμός για ρουκέτες της Χαμάς κηρύχθηκε στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του αργά το βράδυ της Κυριακής. Ακούστηκαν εκρήξεις στην παραθαλάσσια μητρόπολη, που πιστεύεται ότι στην πλειονότητά τους οφείλονταν σε καταρρίψεις από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Νωρίτερα, ακούστηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας σε κοινότητες νότια του Τελ Αβίβ.

Στην Ασκελόν, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπήθηκε πολυκατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα.

«Ο πόλεμος θα είναι μακρύς»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

Ανάκτηση του «πλήρους» ελέγχου

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες – σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Ενότητα» ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Τριανταεπτάχρονη ισραηλινή είπε πως ένιωσε φρίκη όταν είδε μέλη της οικογένειάς της που έχουν απαχθεί σε βίντεο γυρισμένο στη Γάζα, ιδίως ξαδέλφη της και τα παιδιά της, ηλικιών μεταξύ εννέα μηνών και τριών ετών. «Αυτή είναι η μόνη επιβεβαίωση που έχουμε», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιφάτ Τσάιλερ, με τσακισμένη τη φωνή.

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Την Κυριακή ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Στις αγορές, ο βασικός δείκτης TA-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπέστη χθες πτώση 6,47%, κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν κατά 4% και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα: αυτή του πετρελαίου Brent κατέγραφε αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές.

πηγή: newsit


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη