Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσπανία - Βαλένθια: Λάσπες σε βασιλιά Φίλιππο από τους κατοίκους

Ισπανία – Βαλένθια: Λάσπες σε βασιλιά Φίλιππο από τους κατοίκους

|

Ένταση επικράτησε στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια την ώρα που πραγματοποιούσαν στην περιοχή επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.

Πλάνα δείχνουν ένα οργισμένο πλήθος να φωνάζει «δολοφόνος» και «ντροπή» στον βασιλιά, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης γιατί δεν είχε γίνει τίποτα για να αποφευχθεί η τραγωδία.

Οι χειρότερες πλημμύρες της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες έχουν αφήσει ολόκληρες γειτονιές καλυμμένες με λάσπη και σπαρμένες με διαλυμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να χτενίζουν υπόγειους χώρους στάθμευσης και σήραγγες με την ελπίδα να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν πτώματα.

Υπήρξε οργή για την έλλειψη προειδοποίησης και την ανεπαρκή υποστήριξη από τις αρχές μετά τις πλημμύρες.

Αναγνώρισε «σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις»

Τα πλάνα δείχνουν τον βασιλιά να κατεβαίνει έναν δρόμο με ένα εχθρικό πλήθος να φωνάζει και να τραγουδά. Ορισμένοι διαδηλωτές του πετούν αντικείμενα και λάσπη που φαίνεται να είναι αντικείμενα και λάσπη.

Το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διέταξε να μεταβούν στην περιοχή 10.000 επιπλέον στρατιώτες, αστυνομικοί και πολιτικοί φρουροί.

Είπε ότι η ανάπτυξη ήταν η μεγαλύτερη της Ισπανίας σε καιρό ειρήνης. Πρόσθεσε όμως ότι γνωρίζει ότι η αντίδραση «δεν είναι αρκετή» και αναγνώρισε «σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις».

Ισπανία: Στους 150 νεκρούς και η ανοχύρωτη Ευρώπη στην κλιματική αλλαγή

Φόβοι για νέα θύματα

Με το μαύρο νερό, πάνω στο οποίο επιπλέουν κομμάτια ξύλου και σκουπίδια, να φθάνει μέχρι τη μέση τους, οι πυροσβέστες ψάχνουν αγνοούμενους, ενώ ο φόβος τους είναι μήπως βρουν πτώματα νέων θυμάτων.

Σε μία υπόγεια σήραγγα στο Αλφαφάρ, στα προάστια της Βαλένθια, αρκετά αυτοκίνητα έμειναν παγιδευμένα όταν χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν το βράδυ της Τρίτης αρκετές περιοχές της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προτεραιότητα των στρατιωτών και των αστυνομικών παραμένει ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η αποκατάσταση των δρόμων και των υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση της βοήθειας και η επαναλειτουργία των βασικών υπηρεσιών.

Στρατιώτες και αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να βάλουν τέλος στις λεηλασίες που αναφέρθηκαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, για τις οποίες συνελήφθησαν 82 άτομα.

Στους 211 οι νεκροί
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Σάββατο την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία, για να βοηθήσουν τους πληγέντες, αλλά και στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τέσσερις ημέρες μετά τις τραγικές πλημμύρες με επίκεντρο την Βαλένθια που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 211 νεκρούς και βύθισαν στο πένθος τη χώρα.

Συνολικά, άλλοι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν επί του πεδίου, από τους οποίους 4.000 σήμερα και 1.000 αύριο το πρωί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το μέγαρο Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του.

Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 7.500 τους στρατιώτες που κινητοποιούνται στις κατεστραμμένες περιοχές και αποτελεί «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πηγή: in.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».