Με ψήφους 70 υπέρ και 10 κατά, το Καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία – Τι απαντά η Κομισιόν
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Και αφήνουμε τη θεωρία και περνάμε στη πράξη. Ο λόγος; Μα πολύ απλά το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία. “Ναι” στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές – 10 ψήφισαν “όχι” και 2 βουλευτές λευκό. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Κάρλος Καριθόσα, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ανέμισε το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας. Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Ραχόι: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εφαρμογή του άρθρου 155
Ξεκάθαρος ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίστηκε ο Μαριάνο Ραχόι στην ομιλία του στη Γερουσία το πρωί της Παρασκευής.
Δεν υπάρχει επιστροφή, ξεκαθάρισε στην ομιλία του που διήρκησε 45 λεπτά και διακόπηκε πολλές φορές από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματός του. «Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το νόμο όχι σε βάρος της Καταλονίας αλλά για να αποτρέψουμε περαιτέρω κακό» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Η ομιλία Ραχόι διανθίστηκε από επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ για τον οποίο είπε ότι «αυτός είναι που επέλεξε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του άρθρου 155. Αυτός και μόνο αυτός. Αυτός απεμπόλισε κάθε ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Επέλεξε να στέλνει επιστολές».
«Αυτό που απειλεί την Καταλονία δεν είναι το άρθρο 155 αλλά η συμπεριφορά της τοπικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Ραχόι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».
Η Κομισιόν καλεί στην τήρηση του ισπανικού Συντάγματος
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.
Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.