Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσπανία: Χωρίς κινητά τηλέφωνα μέχρι τα 16!

Ισπανία: Χωρίς κινητά τηλέφωνα μέχρι τα 16!

|

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Αυτό ισχύει πλέον για όλες τις ηλικίες. Όσο κι αν οι περισσότεροι θα ήθελαν να είναι θέμα μόνο των ενηλίκων, πλέον τα κινητά αποτελούν πλέον απαραίτητο εργαλείο και για τα μικρά παιδιά.

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr)

Αυτό έχει κάποια καλά αλλά πολύ περισσότερο αρνητικά για τις μικρές ηλικίες. Κακά τα ψέματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παραδεχτούμε. Αυτό διαπίστωσαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους κάποιοι στην Βαρκελώνη. Ο στόχος τους είναι να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβαση των μικρών σε smartphones.

Το κίνημα
Η ομάδα chat στο Telegram από τη γειτονιά PobleNou της Βαρκελώνης, «Poblenou_adolescència lliure de mòbils», άρχισε το κίνημα που θέλει τα παιδιά να έχουν μια εφηβεία χωρίς κινητά. Ηδη το group, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της χώρας της ιβηρικής.

Σε τέσσερις μόλις ημέρες, από τότε που ανακοινώθηκε η καταλανική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα στην οποία προσχωρούν, οικογένεις από επαρχίες όπως η Καστίλλη, η Άλαβα, η Ναβάρα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, το Αλικάντε, η Αλμερία, το Κάντιθ, η Μάλαγα, η Γρανάδα, η Ουέλβα, η Χαέν, η Σεβίλλη…

Οι ακόλουθοι αυξάνονται κάθε λεπτό. Ο στόχος τους όπως αναφέρουν οι οικογένειες, είναι να συνεχίσουν να αναπτύσσονται γιατί όπως λένε είναι απαραίτητο να ενωθούν για μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ενέργειες που στοχεύουν στην καθυστέρηση της χρήσης των smartphones ως την ηλικία των 16 ετών. Μάλιστα, η επιτυχία είναι τέτοια που στη Μαδρίτη δημιουργούνται κανάλια για κάθε δήμο και γειτονιά της πόλης.

Θέμα η εύρεση νομικής οδού

Το θέμα είναι να βρεθεί μία λύση. Μία νομική οδός για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Είναι μια εύκολη λύση να δώσεις στο παιδί σου ένα κινητό και να το αφήσεις να ασχολείται όλη μέρα με αυτό για να μη σε… ενοχλεί.

Όσο και να ακούγεται βαριά αυτή η λέξη. Από την άλλη που είναι η τεχνολογία που τρέχει. Το παιδί μπορεί να ζηλέψει αν δει ένα συνομήλικό του να έχει κινητό και εκείνο να μείνει εκτός παρέας. Είναι θέμα κοινωνικοποίησης. Έτσι τουλάχιστον το βλέπουν τα ίδια τα παιδιά. Το βλέπεις στο βλέμμα τους.

Η πληροφορία πλέον περνάει από το κινητό. Για όλους και για όλα.

Το θέμα όμως είναι πόσο έτοιμα είναι τα παιδιά να συμβαδίσουν με όσα προσφέρει – και τα καλά και τα άσχημα – ένα κινητό τηλέφωνο. Ολα αυτά είναι θέματα που σχολιάζονται ήδη στα κοινωνικά δίκτυα Είναι άγνωστο ποια κατάληξη θα έχει. Είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας εκπαίδευσης και πρέπει όλοι οι γονείς να τηρήσουν την ίδια στάση.

Τα παιδιά σταματούν να κάνουν άλλα πράγματα. Πολλά παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών έχουν ήδη κινητό.

Στην παρέα αυτή λένε: Τα κινητά τηλέφωνα ή τα tablet, όπως το αλάτι και η ζάχαρη: όσο το αργότερα τόσο το καλύτερο.

Τα μέλη του γκρουπ έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης:

«Είμαστε μια γενιά πολύ πιο προετοιμασμένη από αυτή των γονιών μας για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που συνεπάγονται τα smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα και πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνολογίας», τονίζουν.

Ηδη οικογένειες και δάσκαλοι στη Βαρκελώνη και όλη την Ισπανία οργανώνονται για να «σταματήσουν την κανονικοποίηση» της παροχής έξυπνου κινητού τηλεφώνου στα παιδιά όταν γίνουν 12 ετών, που συμπίπτει με την είσοδο στα γυμνάσια και να το αναβάλει για τα 16.

Η Elisabeth García Permanyer, υποστηρικτής αυτής της ομάδας, τόνισε σε συνέντευξή της στην EFE τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ώστε τα παιδιά να μην έχουν κινητά τηλέφωνα μέχρι ένα πιο ώριμο στάδιο στο οποίο θα είναι «πιο προετοιμασμένα».

Μητέρα τριών παιδιών, ηλικίας 7, 9 και 10 ετών, η γυναίκα εξήγησε ότι η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας προέκυψε αφότου άκουγε, ενώ τα παιδιά έπαιζαν στο πάρκο,τις ανησυχίες άλλων μητέρων που είχαν αποφασίσει να δώσουν το κινητό τους. τηλέφωνα στα παιδιά τους. παιδιά 12 ετών «για να μην είναι οι χαμένοι στην τάξη».

Από εκεί προέκυψε τον περασμένο Οκτώβριο, για να «συναντηθούν» και να μοιραστούν πληροφορίες, η ομάδα WhatsApp «Poblenou adolescence free of mobile phones», στην οποία προστίθενται οικογένειες και εκπαιδευτικοί από όλες τις γειτονιές της Βαρκελώνης και την Ισπανία και ήδη αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Μέσα σε λίγες μέρες, «αυθόρμητα και χωρίς καμία προσπάθεια», η ομάδα μεγαλώνει, έτσι «είδαμε ότι υπάρχει ένα κρυφό πρόβλημα» στην «θεσμοποιημένη χρήση έξυπνων τηλεφώνων σε νεαρή ηλικία». Μπορεί να αλλάξει; «Οι οικογένειες ανησυχούν πολύ», δήλωσε ο υποστηρικτής της πρωτοβουλίας που ανέφερε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν ομιλίες και εκδηλώσεις για αυτή την πρωτοβουλία.

Το θέμα είναι τι θα πουν τα ίδια τα παιδιά και πόσο στο τέλος θα συμβαδίσουν όλοι με αυτή την κίνηση.

Στην Ελλάδα τι κάνουμε για το ίδιο θέμα;

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο