Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσπανία: Χωρίς κινητά τηλέφωνα μέχρι τα 16!

Ισπανία: Χωρίς κινητά τηλέφωνα μέχρι τα 16!

|

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Αυτό ισχύει πλέον για όλες τις ηλικίες. Όσο κι αν οι περισσότεροι θα ήθελαν να είναι θέμα μόνο των ενηλίκων, πλέον τα κινητά αποτελούν πλέον απαραίτητο εργαλείο και για τα μικρά παιδιά.

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr)

Αυτό έχει κάποια καλά αλλά πολύ περισσότερο αρνητικά για τις μικρές ηλικίες. Κακά τα ψέματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παραδεχτούμε. Αυτό διαπίστωσαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους κάποιοι στην Βαρκελώνη. Ο στόχος τους είναι να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβαση των μικρών σε smartphones.

Το κίνημα
Η ομάδα chat στο Telegram από τη γειτονιά PobleNou της Βαρκελώνης, «Poblenou_adolescència lliure de mòbils», άρχισε το κίνημα που θέλει τα παιδιά να έχουν μια εφηβεία χωρίς κινητά. Ηδη το group, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της χώρας της ιβηρικής.

Σε τέσσερις μόλις ημέρες, από τότε που ανακοινώθηκε η καταλανική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα στην οποία προσχωρούν, οικογένεις από επαρχίες όπως η Καστίλλη, η Άλαβα, η Ναβάρα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, το Αλικάντε, η Αλμερία, το Κάντιθ, η Μάλαγα, η Γρανάδα, η Ουέλβα, η Χαέν, η Σεβίλλη…

Οι ακόλουθοι αυξάνονται κάθε λεπτό. Ο στόχος τους όπως αναφέρουν οι οικογένειες, είναι να συνεχίσουν να αναπτύσσονται γιατί όπως λένε είναι απαραίτητο να ενωθούν για μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ενέργειες που στοχεύουν στην καθυστέρηση της χρήσης των smartphones ως την ηλικία των 16 ετών. Μάλιστα, η επιτυχία είναι τέτοια που στη Μαδρίτη δημιουργούνται κανάλια για κάθε δήμο και γειτονιά της πόλης.

Θέμα η εύρεση νομικής οδού

Το θέμα είναι να βρεθεί μία λύση. Μία νομική οδός για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Είναι μια εύκολη λύση να δώσεις στο παιδί σου ένα κινητό και να το αφήσεις να ασχολείται όλη μέρα με αυτό για να μη σε… ενοχλεί.

Όσο και να ακούγεται βαριά αυτή η λέξη. Από την άλλη που είναι η τεχνολογία που τρέχει. Το παιδί μπορεί να ζηλέψει αν δει ένα συνομήλικό του να έχει κινητό και εκείνο να μείνει εκτός παρέας. Είναι θέμα κοινωνικοποίησης. Έτσι τουλάχιστον το βλέπουν τα ίδια τα παιδιά. Το βλέπεις στο βλέμμα τους.

Η πληροφορία πλέον περνάει από το κινητό. Για όλους και για όλα.

Το θέμα όμως είναι πόσο έτοιμα είναι τα παιδιά να συμβαδίσουν με όσα προσφέρει – και τα καλά και τα άσχημα – ένα κινητό τηλέφωνο. Ολα αυτά είναι θέματα που σχολιάζονται ήδη στα κοινωνικά δίκτυα Είναι άγνωστο ποια κατάληξη θα έχει. Είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας εκπαίδευσης και πρέπει όλοι οι γονείς να τηρήσουν την ίδια στάση.

Τα παιδιά σταματούν να κάνουν άλλα πράγματα. Πολλά παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών έχουν ήδη κινητό.

Στην παρέα αυτή λένε: Τα κινητά τηλέφωνα ή τα tablet, όπως το αλάτι και η ζάχαρη: όσο το αργότερα τόσο το καλύτερο.

Τα μέλη του γκρουπ έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης:

«Είμαστε μια γενιά πολύ πιο προετοιμασμένη από αυτή των γονιών μας για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που συνεπάγονται τα smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα και πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνολογίας», τονίζουν.

Ηδη οικογένειες και δάσκαλοι στη Βαρκελώνη και όλη την Ισπανία οργανώνονται για να «σταματήσουν την κανονικοποίηση» της παροχής έξυπνου κινητού τηλεφώνου στα παιδιά όταν γίνουν 12 ετών, που συμπίπτει με την είσοδο στα γυμνάσια και να το αναβάλει για τα 16.

Η Elisabeth García Permanyer, υποστηρικτής αυτής της ομάδας, τόνισε σε συνέντευξή της στην EFE τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ώστε τα παιδιά να μην έχουν κινητά τηλέφωνα μέχρι ένα πιο ώριμο στάδιο στο οποίο θα είναι «πιο προετοιμασμένα».

Μητέρα τριών παιδιών, ηλικίας 7, 9 και 10 ετών, η γυναίκα εξήγησε ότι η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας προέκυψε αφότου άκουγε, ενώ τα παιδιά έπαιζαν στο πάρκο,τις ανησυχίες άλλων μητέρων που είχαν αποφασίσει να δώσουν το κινητό τους. τηλέφωνα στα παιδιά τους. παιδιά 12 ετών «για να μην είναι οι χαμένοι στην τάξη».

Από εκεί προέκυψε τον περασμένο Οκτώβριο, για να «συναντηθούν» και να μοιραστούν πληροφορίες, η ομάδα WhatsApp «Poblenou adolescence free of mobile phones», στην οποία προστίθενται οικογένειες και εκπαιδευτικοί από όλες τις γειτονιές της Βαρκελώνης και την Ισπανία και ήδη αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Μέσα σε λίγες μέρες, «αυθόρμητα και χωρίς καμία προσπάθεια», η ομάδα μεγαλώνει, έτσι «είδαμε ότι υπάρχει ένα κρυφό πρόβλημα» στην «θεσμοποιημένη χρήση έξυπνων τηλεφώνων σε νεαρή ηλικία». Μπορεί να αλλάξει; «Οι οικογένειες ανησυχούν πολύ», δήλωσε ο υποστηρικτής της πρωτοβουλίας που ανέφερε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν ομιλίες και εκδηλώσεις για αυτή την πρωτοβουλία.

Το θέμα είναι τι θα πουν τα ίδια τα παιδιά και πόσο στο τέλος θα συμβαδίσουν όλοι με αυτή την κίνηση.

Στην Ελλάδα τι κάνουμε για το ίδιο θέμα;

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο