Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσλανδία: Θα θανατώσει 2.000 φάλαινες έως το 2050

Ισλανδία: Θα θανατώσει 2.000 φάλαινες έως το 2050

|

Η Ισλανδία είναι η 3η χώρα (μετά την Ιαπωνία και την Νορβηγία) που εγκρίνει και με τη βούλα την ετήσια σφαγή φαλαινών – Αντιδρούν οι φιλόζωοι, υπάρχει υπερπληθυσμός λέει ο υπουργός Αλιείας

Η Ισλανδία ενέκρινε τη θανάτωση περισσοτέρων από 2.000 φαλαινών κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Η κυβέρνηση της χώρας επιτρέπει στις φαλαινοθηρικές εταιρείες να σφαγιάζουν 426 φάλαινες κάθε χρόνο μέχρι το 2025, προκαλώντας την οργή των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών ομάδων ανά τον κόσμο.

Οι αρχές της Ισλανδίας πιστεύουν ότι η θανάτωση αυτών των ειδών φαλαινών είναι βιώσιμη και βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες. Ο υπουργός Αλιείας Κρίστιαν Περ Γιούλιουσον δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει υπερπληθυσμός φαλαινών στα νερά της Ισλανδίας και το κυνήγι τους θα συμβάλει στη μείωση αυτού.

«Η φαλαινοθηρία στα ισλανδικά ύδατα στοχεύει μόνο άφθονα αποθέματα φαλαινών, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, βιώσιμη, αυστηρά ελεγμένη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ότι το πόρισμα της κυβέρνησης βασίζεται σε ελλιπή και λανθασμένη έρευνα και ότι η θανάτωση φαλαινών δεν προσφέρει οφέλη στη χώρα. Η ομάδα Προστασίας των Φαλαινών και των Δελφινιών (WDC) επέκρινε έντονα τον νέο νόμο και ισχυρίζεται ότι δεν έχει υποστήριξη από τους κατοίκους της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα φάλαινας.

Η παρακολούθηση των φαλαινών αποτελεί ένα τεράστιο πόλο έλξης για την Ισλανδία. Η βιομηχανία παρακολούθησης φαλαινών είναι υπεύθυνη για 13,4 εκατομμύρια δολάρια της οικονομίας της χώρας. Ενδεικτικά, το κυνήγι της φάλαινας αποφέρει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ενώ η Ισλανδία απασχολεί περισσότερα άτομα στον τομέα παρακολούθησης φαλαινών, το κυνήγι αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα στους εργαζομένους.

Ανεξάρτητα από την αιτιολόγηση, η φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 1986. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι πληθυσμοί φαλαινών βρίσκονταν σε ύφεση εξαιτίας του κυνηγιού. Η Ισλανδία, όπως η Νορβηγία και η Ιαπωνία, εξακολουθεί να σκοτώνει φάλαινες σε ετήσια βάση, ακόμα και γαλάζιες φάλαινες, τα μεγαλύτερα ζώα στον πλανήτη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.