Μετά από εννέα χρόνια έρχεται το τέλος των capital Controls στην Ισλανδία. Από αύριο 14 Μαρτίου αίρονται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην αγορά
Capital Controls τέλος… Αλλά στην Ισλανδία. Το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι την ερχόμενη εβδομάδα αίρονται οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008.
«Οι έλεγχοι κεφαλαίων που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήρθησαν», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση. Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ισχύσει από αύριο Τρίτη 14 Μαρτίου. «Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη καμπή στην οικονομική αναδιάρθρωση μετά την κρίση του 2008 και 2009. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αποτέλεσαν ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανόρθωση της οικονομίας», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ισλανδία με τις ενέργειές της από το 2008 όταν κατέρρευσε με τις πράξεις λειτούργησε ως πρωτοποριακό αντιπαράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίστηκε την κρίση χρέους.
Όταν οι ισλανδικές τράπεζες – οι οποίες έφτασαν να έχουν κεφάλαια ίσα με το ετήσιο εισόδημα της χώρας 10 φορές – δεν μπορούσαν πλέον να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ έκανε τρία πράγματα.
Αναδιάρθρωσε τις τράπεζες, αφήνοντας τους πιστωτές να μάχονται για τα απομεινάρια, ενώ οι νέες τράπεζες συνέχισαν να εξυπηρετούν την τοπική οικονομία. Άφησε το νόμισμα να κατρακυλήσει. Κι επέβαλε έλεγχους στο συνάλλαγμα, αποτρέποντας τον μαζικό εκπατρισμό ξένων κεφαλαίων.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης επέλεξαν μια διαφορετική πορεία κι από τις τρεις αυτές απόψεις. Πρώτον, επέλεξαν να διασώσουν τους τραπεζίτες αντί να διαγράψουν τα χρέη. Η δεύτερη πολιτική, η υποτίμηση, δεν ήταν στη διάθεσή τους εκτός κι αν συνοδευόταν από εγκατάλειψη του ευρώ. Και ως προς το τρίτο, απέφυγαν τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, εκτός από την περίπτωση της Κύπρου.
Και πριν από ένα χρόνο, η Ισλανδία ουσιαστικά πέτυχε εκεί όπου η Ευρώπη απέτυχε… Κοινώς ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε θέση να άρει τους περιορισμούς στις μεταφορές χρημάτων έξω από τη χώρα. Αυτό προκάλεσε τις επευφημίες τόσο του Matthew Yglesias όσο και Πολ Κρούγκμαν (σ.σ. κορυφαίων οικονομολόγων), οι οποίοι επεσήμαναν ότι σε ορισμένα σημαντικά οικονομικά στοιχεία – πάνω απ’ όλα στην ανεργία – η Ισλανδία αντιμετώπισε καλύτερα την κρίση απ’ ό,τι η Ιρλανδία, πλησιέστερη δυνατή χώρα σύγκρισης.
με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ