Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙράν: Τουλάχιστον 100 νεκροί από σεισμό έντασης 7.3 Ρίχτερ

Ιράν: Τουλάχιστον 100 νεκροί από σεισμό έντασης 7.3 Ρίχτερ

|

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας – Τουλάχιστον 100 οι νεκροί, άγνωστος αριθμός τραυματιών, εγκλωβισμένων και οκτώ χωριά έχουν ισοπεδωθεί στο Ιράν 

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι στις χώρες του Κόλπου μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,3 βαθμών που έπληξε αργά το απόγευμα το βορειοανατολικό Ιράκ και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές του Ιράν και της Τουρκίας. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μόνο στο Ιράν, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο συνολικός τραγικός απολογισμός με χωριά να έχουν ισοπεδωθεί και χιλιάδες τραυματίες ή εγκλωβισμένους… 

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε μια ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Συνέβη χθες στις 20.18 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νεκροί, τουλάχιστον 7, αλλά και στην Τουρκία όπου προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Στο Ιράκ, η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Νταρμπανταχάν, 60 χλμ νότια της πόλης της Σουλεϊμανίγιας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της Νάσεχ Μούλα Χασάν.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένα στέλεχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε ότι πολλά θύματα έχουν αναφερθεί στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ. Επιπλέον, «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν» στην περιοχή Καλάρ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της περιοχής.

Στο σύνολο της επαρχίας, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ έχουν καταγραφθεί και υλικές ζημιές, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Βαγδάτη, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στο Ιράν, τουλάχιστον 7 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.
 «Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν» στην πόλη Κασρ ε Σιρίν, στα σύνορα με το Ιράκ, και «άλλος ένας στην Αζγκαλέχ», σε απόσταση 40 χλμ βορειοανατολικά, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ Χουσάνγκ Μπαζβάντ. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στις επαρχίες Κερμανσάχ και το Ιλάμ που επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλάμ, στα σύνορα με το Ιράκ, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κοιμηθούν σε δρόμους και πάρκα, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν. Στο Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία, οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, ωστόσο επέστρεψαν λίγο μετά.
Η τελευταία μεγάλη σεισμική δόνηση στο Ιράν σημειώθηκε το 2003 στο Μπαμ, στην επαρχία Κερμάν (νοτιοανατολικά). Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.
Με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα» 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».