Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Μόνιμη η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

ΗΠΑ: Μόνιμη η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

|

Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και παίζουν το …χαρτί του “Θερμού επεισοδίου” Αθήνας – Αγκυρας 

Για επιδίωξη μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως στόχο των ΗΠΑ κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ στοχεύουν να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες και αν επεκτείνει με σχέδιο και ένα νέο δόγμα την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποδώσει πάση θυσία η επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο και να επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.

Το Αιγαίο και η Ελλάδα καθίστανται για τις ΗΠΑ ως μείζονος σημασίας για μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσφυγικό πρόβλημα, τη μετανάστευση των φτωχών, την κλιματική μετανάστευση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, όπως επίσης και η προστασία των ενεργειακών οδών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υφίσταται ένας επιπλέον κίνδυνος για τη χώρα καθώς οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στους θεσμούς της ΕΕ, η νέα συνοριοφυλακή, η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνοποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία. Ένα ενδεχόμενο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να υποτιμήσει αλλά να δράσει τώρα.

Ένταση στο Αιγαίο επιδιώκουν οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, φορτισμένες είναι στο παρασκήνιο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ένα τμήμα των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών επιδιώκει θερμό επεισόδιο ώστε να οδηγήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει έντονη ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς για πρώτη φορά μετά την διπλωματία των «σεισμών», την περίοδο δηλαδή 1999 – 2000 είναι ορατό να κλείσουν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας ότι πλέον 17 νησιά δεν αποτελούν γκρίζα ζώνη αλλά ανήκουν στην Τουρκία, προκαλεί πέραν της στρατιωτικής έντασης και διπλωματική υπερθέρμανση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ηχητικά μηνύματα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ από την Άγκυρα με τις φωνές των τούρκων λιμενικών ή από τα ραντάρ ότι στην περιοχή του Φαρμακονησίου είναι «τουρκικό έδαφος», έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, που επίσης φέρεται αποφασισμένη να κλιμακώσει με τη σειρά της τη στρατιωτική της αντίδραση. Όπως αναφέρει επίσης η «Καθημερινή», η πρώτη συζήτηση για εγκατάλειψη της παθητικής άμυνας έγινε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε εισήγηση για «κλείδωμα» των τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων και λειτουργία της αεράμυνας, ενώ αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στα νησιά και η ναυτική στο Αιγαίο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Πάρος: Νέα προσωρινή στέγη για το ΚΕΠ

Προσωρινή μεταφορά λειτουργίας του ΚΕΠ Παροικίας λόγω ανακαίνισής του

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Δευτέρα και μακαρόνια στο τραπέζι μας... Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Airbnb: Νέοι κανόνες από 10 Μαΐου, τέλος στις πληρωμές εκτός πλατφόρμας και στα “κρυφά” τέλη

Αλλαγές στη λειτουργία της Airbnb φέρνουν αναστάτωση στους οικοδεσπότες των Κυκλάδων – Όλα τα τέλη πλέον υποχρεωτικά μέσα στην πλατφόρμα, με αυστηρές ποινές για παραβάσεις

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Καθυστέρηση κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΝΕΜΟΣ” στη Μήλο λόγω εμπλοκής άγκυρας

Το πλοίο καθυστέρησε να δέσει στον Αδάμαντα λόγω εμπλοκής της δεξιάς άγκυρας με άλλη που βρισκόταν στον βυθό – Αναχώρησε με καθυστέρηση για τα επόμενα λιμάνια

Ρήγμα Ανύδρου: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Μόλις στα 5 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος της δόνησης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου