Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ - Εκλογές: Προβάδισμα Τραμπ λόγω ... Φλόριντα

ΗΠΑ – Εκλογές: Προβάδισμα Τραμπ λόγω … Φλόριντα

|

Προβάδισμα στους εκλέκτορες έχει ο Τζο Μπάιντεν έναντι του αντιπάλου του. – Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την επανεκλογή του κερδίζοντας την πολιτεία της Φλόριντα, με τους 29 της εκλέκτορες. – Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η αποσαφήνιση της εικόνας θα μπορούσε να χρειαστεί κάμποσες ημέρες δεδομένου ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει σε αρκετές, κρίσιμες πολιτείες.

Προβάδισμα στους εκλέκτορες καταγράφει ο Τζο Μπάιντεν έναντι του αντιπάλου του και ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την επανεκλογή του κερδίζοντας την πολιτεία της Φλόριντα, με τους 29 της εκλέκτορες, ενώ εμφανιζόταν ως φαβορί και στην επίσης διαφιλονικούμενη Τζόρτζια. Με αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα της ιστορικής αναμέτρησης ήταν πιθανό να κριθεί στις βιομηχανικές πολιτείες των Μεγάλων Λιμνών (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν), παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών, τα οποία ο Τραμπ είχε καταφέρει να αλώσει το 2016, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. 

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η αποσαφήνιση της εικόνας θα μπορούσε να χρειαστεί κάμποσες ημέρες δεδομένου ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει σε αρκετές, κρίσιμες πολιτείες. Το ενδεχόμενο σωρείας δικαστικών προσφυγών και από τα δύο στρατόπεδα πρόβαλε ισχυρότατο.

Η χθεσινή αναμέτρηση ήταν από πολλές απόψεις ιστορική. Αψηφώντας τον κορωνοϊό που θερίζει, αυτή την εποχή, περίπου 1.000 ομοεθνείς τους σε ημερήσια βάση, εκατομμύρια Αμερικανών στήθηκαν στις ουρές των εκλογικών τμημάτων για να γράψουν το τελευταίο κεφάλαιο της πιο τεταμένης προεκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών. Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει ποιος από τους δύο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, την πιο σκληρή οικονομική κρίση από το 1929 και το σφοδρότερο κύμα φυλετικών ταραχών από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1968. 

Εσπασαν το όριο των 100 εκατ. ψηφοφόρων

Προτού καν ανοίξουν οι κάλπες την επίσημη ημερομηνία των εκλογών, περίπου 102 εκατ. Αμερικανοί είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, οι περισσότεροι μέσω επιστολικής ψήφου και αρκετοί άλλοι με τη φυσική τους παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε στα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων το 2016, με αποτέλεσμα πολλοί να πιθανολογούν ιστορικό ρεκόρ της συμμετοχής στις εκλογές.    

Οι φετινές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ενός άκρως διχαστικού πολιτικού, που εμπνέει ισχυρότατα συναισθήματα σε οπαδούς και αντιπάλους. Με το εξοντωτικό φινάλε της προεκλογικής του εκστρατείας, που τον έφερε να μιλάει σε 17 συγκεντρώσεις μέσα σε ένα τριήμερο, ο Τραμπ πάσχιζε να διαψεύσει για δεύτερη φορά τις δημοσκοπήσεις, ώστε να μη γίνει ο πρώτος πρόεδρος που αποτυγχάνει να εξασφαλίσει και δεύτερη προεδρική θητεία, ύστερα από την ήττα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη χθεσινή του ημέρα επισκεπτόμενος, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, εκκλησία στον τόπο κατοικίας του, το Γουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, την πόλη Σκράντον στη βιομηχανική πολιτεία της Πενσιλβάνια, μία από τις πιο κρίσιμες από τις διαφιλονικούμενες πολιτείες, που μπορεί να κρίνουν την έκβαση της αναμέτρησης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει «την αξιοπρέπεια και την τιμή της προεδρίας αυτής της χώρας». Την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Αρλιγκτον της Βιρτζίνια, όπου επισκέφθηκε το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του. «Η νίκη είναι εύκολη, ενώ η ήττα είναι πάντα δύσκολη, ειδικά για μένα», δήλωσε ο Τραμπ.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, που θα άρχιζαν να ανακοινώνονται τμηματικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), επιχειρήσεις οχυρώνονταν με σανίδες και μίσθωναν εταιρείες σεκιούριτι, από το Ντένβερ μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όπου είχε τοποθετηθεί νέος φράκτης γύρω από τον Λευκό Οίκο, εν μέσω διάχυτων φόβων για επεισόδια. Σε αρκετές πολιτείες, οι κυβερνήτες είχαν θέσει σε επιφυλακή μονάδες της Εθνοφρουράς. Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Axios, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο εμπιστευτική (off-the-record) τηλεδιάσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς και στελέχη μέσων ενημέρωσης για να διαψεύσει φήμες περί πιθανής ανάμειξης του στρατού σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Ο Τζο Μπάιντεν είχε πρόσφατα εκφράσει την «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ο στρατός «θα βγάλει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο» αν ο πρόεδρος αρνηθεί να παραδώσει ομαλά την εξουσία.

Δυσφορία

Μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιτρέψει την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια και σε άλλες πολιτείες και μετά τη χθεσινή ημέρα, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε (εκλογική) «απάτη» εις βάρος του. Χθες το πρωί, πάντως, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Fox News, υιοθέτησε πιο μετρημένους τόνους. Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοανακηρυχθεί νικητής παρά μόνο «όταν έρθει η νίκη, αν έρθει η νίκη».

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο