Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ - Εκλογές: Επιτέλους.. τέλος και Πρόεδρος ο Μπάιντεν

ΗΠΑ – Εκλογές: Επιτέλους.. τέλος και Πρόεδρος ο Μπάιντεν

|

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο οριστικός νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ο 46ος πρόεδρος της χώρα – Ο Τραμπ επιμένει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει

Επιτέλους τέλος; Οπως ήταν και ένας παλαιότερος τίτλος στην πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπία και αναφέρονταν σε ένα γεγονός που για μέρες είχε ταλαιπωρήσει τον πλανήτη… Και ο Τζο Μπάιντεν είναι ο οριστικός νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ο 46ος πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα του Σαββάτου, θεωρώντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει πλέον μη αναστρέψιμο προβάδισμα στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους Αμερικανούς πολίτες για την τιμή που του κάνουν να τον αναδείξουν Πρόεδρο και υποσχέθηκε να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση ανέφερε ότι έφθασε η ώρα για ενότητα. Δεν θα είναι εύκολο. Η χώρα βιώνει ένα πρωτόγνωρο χάσμα. Οι μεν δεν ακούν τους δε. Κάποιοι μισούν τους άλλους. Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε χθες πως οι πολιτικοί και ψηφοφόροι του άλλου κόμματος είναι αντίπαλοι, όχι εχθροί. Ωστόσο, ο έμπειρος τέως αντιπρόεδρος είναι ίσως η ιδεατή περίπτωση πολιτικού για να προσπαθήσει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να επουλώσιε τις πληγές.

Εχοντας θητεύσει για 36 ολόκληρα χρόνια ως μέλος της Γερουσίας γνωρίζει πολύ καλά και έχει συνεργαστεί αρμονικά με πολλούς ρεπουμπλικανούς. Επίσης, είναι από τη φύση του άνθρωπος ήπιος και συναινετικός. Τέλος, η ηλικία του οδηγεί στην ασφαλή εκτίμηση ότι θα είναι πρόεδρος μιας τετραετίας. Αυτό επιτρέπει στους ρεπουμπλικανούς να τον αποδεχθούν πιο εύκολα και να εργασθουν μαζί του, καθώς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Σε ηλικία 78 ετών, ο Μπάιντεν πετυχαίνει στην τρίτη του προσπάθεια – είχε διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα το 1988, όταν έχασε απο τον Μάικ Δουκάκη, και το 2008 όταν έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα – να αναρριχηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη στην ιστορία που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Μετά την επικράτησή του με διαφορά 0,6% στην Πενσιλβάνια, κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου της νίκης και εξασφάλισης συνολικά 306 εκλεκτόρων, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, κερδίζει άνετα τη λαϊκή ψήφο, με 4,5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (3% διαφορά σε πανεθνικό επίπεδο).

Ο Τραμπ επιμάνει να αμφιβητεί το αποτέλεσμα, με ένα σταθερά αντιδραστικό πνεύμα να διαπερνά τα tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του, αλλά και με νομικές προσφυγές που θα κάνει, αρχής γενομένης από τη Δευτερα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του και δεν θα συγχαρεί τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι έχει υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος

Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, αλλά και τη λαίκή ψήφο – ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ – συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παρεμποδισθεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο και πως ήταν απλά θέμα χρόνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος εξακολουθεί να προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά και το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει όλες. Στο Γουισκόνσιν οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν και σε αυτή την πολιτεία και του έχουν ήδη αποδόσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν. Επίσης, προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 2, στην Αριζόνα (11) με 0,6%, και στην Τζόρτζια (16) με 0,2%, με αποτέλεσμα να φθάνει συνολικά τους 306. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά 232 καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει». Και πρόσθεσε ότι «Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια. Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.