Καμπανάκι χτυπάει -ξανά- για το κλίμα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καθώς ανακοίνωσε ότι ι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ αυτή την περίοδο, σπάζοντας με «σημαντική διαφορά» τα προηγούμενα ρεκόρ.
«Η αρχή του Ιουνίου ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το Μάιο που ήταν μόλις 0,1 βαθμό Κελσίου πιο δροσερός από το ρεκόρ», υπογράμμισε στην ανακοίνωση η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).
«Οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα και στην επιφάνεια του πλανήτη για τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί στις αρχές Ιουνίου, από τα δεδομένα ERAS, και με σημαντική διαφορά», αναφέρει η Copernicus, μερικά από τα δεδομένα της οποίας ανάγονται στο 1950.
Οι μετρήσεις αυτές έγιναν ενώ το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συνδέεται εν γένει με μια αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, έχει επισήμως αρχίσει, υπενθυμίζει η Copernicus. Αυτή η τελευταία είχε επίσης ανακοινώσει πρόσφατα πως η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε τον πιο ζεστό Μάιο που έχει ποτέ καταγραφεί.
Κυκλάδες – Νάξος
Εδώ βέβαια έχουμε διαφορά. Πέμπτη 15 Ιουνίου και το θερμόμετρο σε περιοχές της Ελλάδας (βλ Στερεά Ελλάδα όπως Θήβα πχ) έδειξε 30 βαθμούς. Κάτι αντίστοιχο όμως είχαμε και στις Κυκλάδες. Πχ η Σίφνος και η Τήνος είχε σήμερα 29 βαθμούς ενώ στη Νάξο ο Δαμαριώνας και οι Μέλανες είχε 28 βαθμούς. Ακόμη και στα ψηλά, στην Απείρανθο, η θερμοκρασία ήταν λίγο χαμηλότερη, στους 25. Ο μέσος όρος πάντως για τον Ιούνιο στη Νάξο (πόλη) είναι στους 21,7 βαθμούς, τρεις λιγότερους σε σχέση με πέρυσι … Αρα; είμαστε λιγο καλύτερα ε;
Ξεπεράστηκε το όριο
Η Copernicus υπογραμμίζει επίσης πως στις αρχές Ιουνίου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι το πιο φιλόδοξο όριο για την αύξηση της θερμοκρασίας που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015. Είναι η πρώτη φορά που το όριο αυτό ξεπεράσθηκε τον Ιούνιο. Είχε όμως, ήδη ξεπεραστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, το χειμώνα και την άνοιξη.
«Κάθε κλάσμα του βαθμού μετράει για να αποφύγουμε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έχει την έδρα της στη Βόννη, στο ίδιο μέρος όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πριν από τη μεγάλη COP28 που πρόκειται να διεξαχθεί στο τέλος της χρονιάς στο Ντουμπάι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ