Τι προτίθεται να κάνει η Ινδία με την επίσημη ονομασία της; Πρόκειται, άραγε, να αναβαπτιστεί αλλάζοντας όνομα;
Το ερώτημα κυριαρχεί διεθνώς τα τελευταία 24ωρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Νέο Δελχί το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.
Η πρόεδρος της Ινδίας, Ντραουπάντι Μούρμου, φρόντισε να προσκαλέσει σε δείπνο τους ηγέτες που πρόκειται να μεταβούν στο Νέο Δελχί για να πάρουν μέρος στη Σύνοδο της G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ως εδώ όλα καλά.
Στην πρόσκληση που εστάλη ωστόσο για το δείπνο, η Μούρμου δεν αυτοπροσδιορίζεται ως «πρόεδρος της Ινδίας» αλλά ως «πρόεδρος της Μπχάρατ» («President of Bharat»), με τη λέξη «Μπχάρατ» να αποτελεί εν προκειμένω την ονομασία της Ινδίας στα Χίντι που προέρχονται από τα σανσκριτικά (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ομιλούν Χίντι όλοι οι Ινδοί).
Look at how confused the Modi government is! The Prime Minister of Bharat at the 20th ASEAN-India summit.
All this drama just because the Opposition got together and called itself INDIA 🤦🏾♂️ pic.twitter.com/AbT1Ax8wrO
— Jairam Ramesh (@Jairam_Ramesh) September 5, 2023
Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί άρχισαν να διερωτώνται εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να αλλάξει το επίσημο όνομα της χώρας, όπως άλλωστε ζητά μερίδα Ινδών εθνικιστών προερχόμενων από το κυβερνών δεξιό κόμμα Bharatiya Janata (BJP). Υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι όντως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.
Αναλυτές αναφέρουν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στην Ινδία προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι στη σύσταση ενός συνασπισμού δυνάμεων υπό το ακρωνύμιο INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance).
Εάν, όμως, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόντι πάνε να «καρπωθούν» το όνομα της χώρας ως ακρωνύμιο για τον αντιπολιτευόμενο κομματικό συνασπισμό τους στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, τότε και η πλευρά του Ναρέντρα Μόντι θα μπορούσε να κάνει στροφή αλλάζοντας το όνομα της χώρας. Τουλάχιστον αυτό είναι ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, στο πλαίσιο αναλύσεων.
Ο βουλευτής του BJP Rajya Sabha Naresh Bansal υπέβαλε επίσης την πρόταση κατά τη διάρκεια της συνόδου των μουσώνων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Άνω Βουλή, λέγοντας ότι το όνομα «Ινδία» είναι σύμβολο της «αποικιακής σκλαβιάς» και «θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα».
«Οι Βρετανοί άλλαξαν το όνομα του Bharat σε Ινδία. Σύμφωνα με το άρθρο 1, το Σύνταγμα ορίζει: «Ινδία, δηλαδή Bharat». Η χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα ‘Bharat’ εδώ και χιλιάδες χρόνια … είναι το αρχαίο όνομα αυτής της χώρας και βρίσκεται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το όνομα «Ινδία» δόθηκε από τον αποικιακό Ρατζ και είναι επομένως σύμβολο της δουλείας. Το όνομα Ινδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα», δήλωσε η βουλευτής Rajya Sabha, σύμφωνα με το ANI.
«Οι φήμες περί μετονομασίας δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε μια πιο ασταθή στιγμή. Εκτός από την προεδρία της Συνόδου Κορυφής της G20, η κυβέρνηση του Μόντι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα, δίνοντας τροφή σε εικασίες περί σημαντικών επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών ή ακόμη και πρόωρων εκλογών (σ.σ. οι επόμενες γενικές εκλογές στην Ινδία θα πρέπει, κανονικά, να έχουν γίνει έως τον Μάιο του 2024)», γράφει ο Τζον Ριντ στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Μόντι επιχειρεί εδώ και χρόνια να «σβήσει» το βρετανικό/αποικιακό και το μουσουλμανικό παρελθόν.
«Αν ο Μόντι επανασυστήσει την Ινδία ως Μπχάρατ, θα ακολουθεί τα βήματα άλλων εθνικιστών ηγετών», συνεχίζει ο Ριντ, στρέφοντας το βλέμμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε πέρυσι από τη διεθνή κοινότητα να αρχίσει να αποκαλεί την Τουρκία Türkiye, και στους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ η οποία πριν από χρόνια ονομαζόταν Βιρμανία.
Με πληροφορίες από FT