Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις αξιωματούχων του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, οι Κούρδοι διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και ο Γιούνκερρ ξεκαθαρίζει ότι η «Τουρκία είναι αυτή που απομακρύνεται από την Ευρώπη με βάση την πολιτική που ακολουθεί»
Οι Ευρωπαίοι κοιτάζουν προς την Τουρκία και δεν πιστεύουν στα μάτια τους… Όμως την έχουν τελικά τόσο μεγάλη ανάγκη που σε διαφορετική περίπτωση, η γειτονική χώρα θα είχε μετατραπεί σε Ιράκ ή Λιβύη. Όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ότι …μπορεί ώστε να δώσει λαβές στους Ευρωπαίους και τους αντιπάλους του με την εν γένει συμπεριφορά του καθότι από την 15η Ιουλίου (το περίφημη πραξικόπημα) όλα στην Τουρκία έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση. Και η Ελευθερία του Τύπου είναι αυτή που την πληρώνει πάνω απ όλα… Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.
Αυτοί …φεύγουν
Αποτέλεσμα όλων αυτών; Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη βελγική εφημερίδα Le Soir όπου επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας με την Ε.Ε. Κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών. Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας. Αν η συμφωνία καταρρεύσει θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας». Οι συζητήσεις όμως για την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. Οι συλλήψεις των μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών. Χωρίς να προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις της Παρασκευής, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Και νέες συλλήψεις
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν άλλους εννέα αξιωματούχους του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ένα στέλεχός του, μία ημέρα μετά την προφυλάκιση των ηγετών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Μεταξύ των εννέα στελεχών περιλαμβάνονται οι επαρχιακοί και περιφερειακοί επικεφαλής του HDP της επαρχίας των Αδάνων. Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συνελήφθησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάχουν οι τουρκικές αρχές για την τρομοκρατία. Ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση ώστε να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες», μετά τη σύλληψη των επικεφαλής του καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του από τις τουρκικές αρχές. «Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες μετά από όλα όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του HDP στην ανακοίνωση που διάβασε μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ. Ο Μπιλγκέν εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι το HDP δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και ότι οι βουλευτές του δεν θα παραιτηθούν, όμως δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Διαδηλώσεις
Και η χθεσινή ημέρα, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ημέρα διαδηλώσεων κατά της Τούρκίας… Στο Παρίσι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή». Οργανώσεις της γαλλικής αριστεράς υποστήριξαν τη σημερινή διαδήλωση. Στην πόλη Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. Όπως στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» . Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.
Και από τη Γαλλία, στη Γερμανία και δη στη Κολωνία, όπου χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διαδήλωση που ήταν ειρηνική συγκέντρωσε περί τα 6.500 άτομα, σύμφωνα τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συμμετοχή μικρότερη από αυτήν που υπολόγιζαν οι οργανωτές που ήλπιζαν στην προσέλευση 10.000 έως 15.000 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και πορτρέτα των στελεχών του κόμματος , κυρίως του νεαρού χαρισματικού του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας, Γκεκάι Σοφούογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) που μεταδόθηκε από το γερμανικό πρακτορείο DPA «Ο Ερντογάν επιδιώκει να οξύνει με τη βία την κατάσταση στην Τουρκία, πράγμα που θα οδηγήσει σε όξυνση και στη Γερμανία».
Με πληροφορίες από το tvxs.gr