Την περασμένη Κυριακή (05/09) αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία η Μητέρα Τερέζα σε μία εκδήλωση όπου το παρών έδωσαν 100.000 πιστοί – Έντονες αντιδράσεις από αρθρογράφους που αποδημούν την Μητέρα Τερέζα καθότι την θεωρούν ως έναν στυγνό επιχειρηματία
Το Βατικανό την περασμένη Κυριακή (05/09) έσφυζε από χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου με σκοπό να παρακολουθήσουν την επίσημη τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας από τον Πάπα. “Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου” δήλωσε ο ποντίφικας σε μια τελετή που παρακολούθησαν και δεκατρείς αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν…
Και η τάχιστη αγιοποίησή της έχει επαναφέρει στο προσκήνιο δεκάδες αρνητικά σχόλια με βασικό σημείο αναφοράς την “σκοτεινή” πλευρά της Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, όπως ήταν το κανονικό της όνομα που πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997 σε ηλικία 87 ετών. Η αλβανικής καταγωγής Μητέρα Τερέζα είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 “σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους, στα παιδιά και στους πρόσφυγες, για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια”, όπως ανέφερε τότε η επιτροπή.
Η αγιοποίηση της ξεκίνησε αμέσως μετά τον θάνατο της. Στις 19 Οκτωβρίου του 2003 είχε οσιοποιηθεί, στο τρίτο από τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας αγιοποίησης αν και με βάση το εθιμοτυπικό της Καθολικής Εκκλησίας το πρώτο στάδιο έρχεται πέντε χρόνια μετά το θάνατο… Όμως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος θαύμαζε τόσο πολύ τη Μητέρα Τερέζα που δεν τήρησε τελικά τον κανόνα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Επιχειρηματίας
Κι ενώ ο βασικός …πολέμιος της «Μητέρας Τερέζας» είναι ο Κρίστοφερ Χίτσενς (δημοσιογράφος, και συγγραφέας) που την κατηγορεί για θρησκευτικό φανατισμό (έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Μητέρα Τερέζα: θεωρεία και Πράξη») έρχεται η βρετανική εφημερίδα Independent όπου σε άρθρο του Ντάγκλας Ρόμπερτσον ισχυρίζεται ότι η Μητέρα Τερέζα δεν ήταν «αγία», αλλά έχτισε επιχειρηματικό brand. Το άρθρο, είναι εξόχως επιθετικό και αναρωτιέται γιατί «αυτό το συγκεκριμένο άτομο παίρνει τόση μεταθανάτια προβολή; (…). Είναι απλό – η Μητέρα Τερέζα ήταν μια σελέμπριτι με ένα πολύ καλά μανατζαρισμένο μπράντ. Ρωτήστε τους περισσότερους ανθρώπους για το τι πιστεύουν σχετικά με την Μητέρα Τερέζα και θα πουν κάτι γενικόλογο για το πόσο καλός άνθρωπος ήταν, πόσο γενναιόδωρη, με αυτοθυσία και γενικώς αξιαγάπητη. Έχω απόλυτη κατανόηση με αυτή τη στάση. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο θέμα στην κάλυψη των ειδήσεων για εκείνη, τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον». Συνεχίζοντας, το άρθρο τονίζει ότι η κριτική που αφορά την Μητέρα Τερέζα, έχει να κάνει με το promotion των θέσεων της Καθολικής Εκκλησίας, «με έναν τρόπο τον οποίο πολλοί θα έβλεπαν ως δογματικό. Πάρτε για παράδειγμα της στάση της στην αντισύλληψη: ‘Με το να καταστρέφει κανείς την δύναμη να δίνει ζωή, μέσω της αντισύλληψης, ένας σύζυγος ή μια νύφη κάνει κάτι στον εαυτό του. Αυτό τραβά την προσοχή στο εγώ και έτσι καταστρέφει το δώρο της αγάπης σε αυτόν ή αυτή». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι θέσεις της ήταν εξίσου συντηρητικές όσον αφορά το θέμα των εκτρώσεων, και αναφέρει πως «δεν πρόκειται για τις πιο πεφωτισμένες απόψεις, για να το θέσουμε ελαφρώς (και κάπως ειρωνικά)», ωστόσο σημειώνει πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είχε πρόβλημα.
Δημόσιες σχέσεις
Συνεχίζοντας, ο βρετανός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «ο λόγος για τον οποίο την αναγνωρίζει το Βατικανό σε αυτό τον επιδεικτικό και πολυέξοδο τρόπο, έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη νίκη στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων της Εκκλησίας τα τελευταία εκατό χρόνια. Μια χαρισματική εμφάνιση, μια τάση για φωτογραφίες όπως πχ με την Νταϊάνα και ένα διεθνές brand εράνων (Οι Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας της Μητέρας Τερέζας έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο) – αυτό σε συνδυασμό μαζί με την κοινή άποψη ότι είτε ως Μητέρα, είτε ως Αγία, η Τερέζα κήρυξε ένα απίστευτα εύγευστο μήνυμα ειρήνης και αγάπης, που συνορεύει με το hippie . Δεν είμαι σίγουρος, πότε ξαναείχε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έναν συνήγορο, ο οποίος απολάμβανε το επίπεδο του προφίλ της, τουλάχιστον όχι με τη θετική έννοια . Είμαι αρκετά βέβαιος ότι τα περισσότερα μέλη του κοινού θα αναγνωρίσουν πολύ πιο εύκολα μια εικόνα της από οποιονδήποτε από τους τελευταίους Πάπες».
Κλείνοντας, το άρθρο τονίζει ότι με την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζα, «η Εκκλησία σιγουρεύει την μακροζωία του brand, το οποίο συνεχίζει όχι μόνο να προσθέτει στο προφίλ της αποστολής και των μηνυμάτων της, αλλά σίγουρα αυξάνει και το κεφάλαιο που είναι διαθέσιμο για παζάρεμα. Η ερώτηση είναι: Ήταν μια γυναίκα που κήρυττε την αρετή έναντι της ταλαιπωρίας αντί να την ανακουφίζει και πήρε χρήματα από δικτάτορες, αγία εν τέλει;».
Με πληροφορίες από το News247.gr και thetoc.gr