Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓροιλανδία: Ο Τραμπ επιμένει στην αγορά της

Γροιλανδία: Ο Τραμπ επιμένει στην αγορά της

|

Ντόναλντ Τραμπ: “Η αγορά της Γροιλανδίας θα ήταν μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή” – Γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να επενδύσε στην Γροιλανδία 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο το οποίο περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.

Στο «ενδιαφέρον» που ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει εκφράσει «επανειλημμένα» για την αγορά της Γροιλανδίας αναφέρθηκε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Πέμπτη. Ο Τραμπ το επιβεβαίωσε παρότι νωρίτερα χθες η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν επέμεινε πως το να εκφράζεται αυτή η πρόθεση είναι παράλογο και η Κοπεγχάγη τονίζει εδώ και μέρες ότι η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή με 56.000 κατοίκους, δεν πωλείται.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται ιδίως για τους φυσικούς πόρους αλλά και για τη γεωπολιτική σημασία του νησιού κολοσσιαίων διαστάσεων, είχε εξηγήσει η Τζέρναλ.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής» της Γροιλανδίας με κάποια αμερικανική περιοχή, ο Τραμπ απάντησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα» και επέμεινε ότι «ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη συναλλαγή» που αφορά «ακίνητα». Το γιγαντιαίο αρκτικό νησί είναι πρόβλημα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία διότι «χάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να το διατηρεί», ενώ για τις ΗΠΑ, η απόκτησή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», εξήγησε.

Οι Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας ως το 1953. Κατόπιν εντάχθηκε στην «Κοινότητα του Βασιλείου» της Δανίας. Το 1973, απέκτησε καθεστώς «αυτόνομης περιοχής», αλλά η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις της Κοπεγχάγης.

«Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πολύτιμους πόρους (…). Είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε δουλειές, αλλά δεν πουλάμε» την περιοχή, σημείωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Ενώ χθες Κυριακή, η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν επανέλαβε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί: «Η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν ειπώθηκε στα σοβαρά».

Στις δηλώσεις του εξάλλου ο Τραμπ άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο να μην επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, αν και αποσύνδεσε το θέμα αυτό από τον σάλο που έχει προκληθεί για την ιδέα του να προτείνει την αγορά της Γροιλανδίας.

Αργότερα η Φρέντεριξεν τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR ότι η ιδέα είναι «παράλογη», επέμεινε ότι έχει ήδη ειπωθεί σαφώς πως «η Γροιλανδία δεν πωλείται» και «η συζήτηση τελειώνει εκεί». Από την άλλη «υπάρχουν άλλα θέματα που θα θέλαμε στ’ αλήθεια να συζητήσουμε με τον Αμερικανό πρόεδρο».

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου από την πλευρά είπε ότι δεν θέλει «να προδικάσει κάποιο αποτέλεσμα».

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσιγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη. Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας, σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και παραμένει πολύ αραιοκατοικημένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,DPA


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.