Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓροιλανδία: Εσπασε το παλαιότερο τμήμα πάγου (!!)

Γροιλανδία: Εσπασε το παλαιότερο τμήμα πάγου (!!)

|

Παρότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 1 περίπου βαθμό Κελσίου τον τελευταίο αιώνα, η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν με τον διπλάσιο ρυθμό. 

Το παλαιότερο και παχύτερο κομμάτι θαλασσίου πάγου άρχισε να σπάζει, ανοίγοντας θαλάσσιους δρόμους βόρεια της Γροιλανδίας που κανονικά είναι παγωμένοι, ακόμη και το καλοκαίρι. Το φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά, επαναλήφθηκε 2 φορές φέτος λόγω θερμών ανέμων και ενός κύματος υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στο βόρειο ημισφαίριο.

Η θάλασσα βόρεια της Γροιλανδίας καλείται από πολλούς «η τελευταία παγωμένη περιοχή», μιας και αναμένεται να είναι το τελευταίο προπύργιο των πάγων της Αρκτικής κόντρα στο λιώσιμο που προκαλεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Όμως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο αλλά και στην αρχή του Αυγούστου, την άφησαν εκτεθειμένη στους ανέμους οι οποίοι έσπρωξαν τον πάγο τόσο μακριά από την ακτή, όσο ποτέ από το 1970 και έπειτα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σπάζει το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου. Ακόμη όμως και αυτοί παραδέχονται ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο ήταν ασυνήθιστα μεγάλο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και αν ο πάγος «ξανακολλήσει», το κακό έχει ήδη γίνει αφού τα μεγάλα κομμάτια που αποκολλήθηκαν έχουν μεταφερθεί σε περιοχές όπου θα λιώσουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Παρότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 1 περίπου βαθμό Κελσίου τον τελευταίο αιώνα, η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν με τον διπλάσιο ρυθμό. Υπάρχουν περιοχές όπου αυτή η αλλαγή είναι το λιγότερο θεαματική! Στην πόλη  Utqiaġvik οι Νοέμβριοι είναι πλέον 5.5 βαθμούς θερμότεροι από ότι ήταν το 1979! Ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι, καταγράφηκαν τιμές 20 βαθμούς πάνω από το σύνηθες!

Καθώς λοιπόν η ατμόσφαιρα και ο ωκεανός θερμαίνονται, η παγοκάλυψη της Αρκτικής μειώνεται, και σύμφωνα με την NASA είναι 13% μικρότερη από το 1979. Όσο ο πάγος που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία λιγοστεύει, όλο και περισσότερη ηλιακή ενέργεια απορροφάται από τη θάλασσα ενισχύοντας το φαινόμενο! Στο σχήμα που ακολουθεί (πηγή: Polar Science Center) φαίνεται η σταδιακή μείωση της παγοκάλυψης στην Αρκτική από το 1980 έως σήμερα.

Οι τελευταίοι υπολογισμοί της Norwegian Ice Service, δείχνουν ότι η παγοκάλυψη της Αρκτικής στην περιοχή του Svalbard στα μέσα του Αυγούστου ήταν 40% χαμηλότερη από την  μέση τιμή της στο διάστημα 1981-2010. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον λεπτό πάγο που συναντάται πλέον σε πολλά σημεία της, μας φέρνει στο μυαλό τις δυσοίωνες προβλέψεις που λένε ότι ο θερινός πάγος στην Αρκτική θα εκλείψει κάπου μεταξύ 2030 και 2050! Στο σχήμα που ακολουθεί (πηγή: National Snow & Ice Data Center) φαίνεται η παγοκάλυψη τον Αύγουστο του 2018 (λευκή επιφάνεια) και η μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 (πορτοκαλί γραμμή).

Πηγή: Meteo.gr / Αθανάσιος Καραγιαννίδης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.