Ηταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε αναφερθεί στον προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα: «Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.
Η έλευση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, με τις προσπάθειες στο παρασκήνιο να είναι απολύτως «ενεργές» και συνομιλητές δύο διακριτούς πυλώνες στο Λονδίνο: το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση Σούνακ.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η φόρμουλα που βρίσκεται σταθερά στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει συμφωνία για την πολυετή –γίνεται λόγος ακόμη και για δεκαετή διάρκεια– επιστροφή μεγάλου μέρους, αλλά όχι του συνόλου των Γλυπτών στην Αθήνα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι, όπως όλες, η συμφωνία θα είναι δυνατόν να ανανεώνεται, η επιστροφή των Γλυπτών θα προσλάβει εκ των πραγμάτων σχεδόν μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, η Αθήνα θα συναινέσει στη διάθεση σημαντικών εκθεμάτων όχι μόνο από το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά από όλα τα μουσεία της χώρας που δεν έχουν βγει μέχρι τώρα εκτός συνόρων, για τη διεξαγωγή περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο.
Κατά τις ίδιες πηγές, το «περιβάλλον» για την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι ευνοϊκό αναφορικά με την παράμετρο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν: το Μουσείο τελεί υπό πίεση, μετά τις κλοπές που σημειώθηκαν, ενώ λόγω ανακαίνισης αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε χώρους.
Αντιθέτως, δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει για τη βρετανική κυβέρνηση. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, αποτελεί αντικείμενο «στάθμισης» από το Μέγαρο Μαξίμου εάν θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η όποια συμφωνία να κλείσει άμεσα ή εάν θα τηρηθεί στάση αναμονής.
Η Βρετανία το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου του 2025 –δηλαδή σε 14 μήνες– θα οδεύσει σε εκλογές και οι Εργατικοί έχουν το προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ισως, ως εκ τούτου, να διαμορφωθούν οι όροι για μία ακόμη ευνοϊκότερη για την Αθήνα συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης ότι «δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο» για τα Γλυπτά δεν πρόκειται να παραβιαστεί.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr