Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία «ακυρώνει» τον Ελγιν, δεν αναγνωρίζει έγγραφα (!!!)

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία «ακυρώνει» τον Ελγιν, δεν αναγνωρίζει έγγραφα (!!!)

|

Με το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ατζέντα της εδώ και τέσσερις δεκαετίες, θα περίμενε κανείς ότι η 24η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Μαΐου στο Παρίσι, δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Και όμως: το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε για πρώτη φορά στην επιτροπή, καθώς το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε την απαιτούμενη διαδικασία για να εκλεγεί ως μέλος της· και η Τουρκία, διά της αντιπροσώπου της, πήρε για πρώτη φορά καθαρή θέση ως προς το κρίσιμο ζήτημα της νομιμοποίησης της αγοράς των Γλυπτών από τη Βρετανία το 1816 στη βάση οθωμανικού εγγράφου που είχε ή δεν είχε ο λόρδος Ελγιν.

Ο λόγος για το περίφημο «φιρμάνι», που αναφέρεται στο site του Βρετανικού Μουσείου ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της πώλησής τους στη βρετανική κυβέρνηση με την έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βρετανίας.

Οπως φαίνεται και από τη βιντεοσκόπηση των εργασιών της επιτροπής, που είναι διαθέσιμη στο κανάλι της UNESCO στο YouTube, η Τουρκάλα Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας (η οποία συμμετείχε ως κράτος-παρατηρητής στη διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO), δήλωσε για το ζήτημα ενώπιον των υπολοίπων κρατών: «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής.

Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».

Η ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του υπουργείου Εξωτερικών, Αρτεμις Παπαθανασίου, ευχαρίστησε τις χώρες που υποστήριξαν τις ελληνικές διεκδικήσεις και ειδικά την Τουρκία (που έχει υποστηρίξει το αίτημα της επιστροφής και σε άλλες περιπτώσεις) για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνόδου της επιτροπής έθιξε ένα «πολύ σημαντικό ζήτημα» σχετικά με τη μη ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν και της τότε βρετανικής κυβέρνησης.

Απαντώντας το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τη θέση του ότι ο Ελγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με φιρμάνι που του είχε δοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ έγινε λόγος και για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία.

«Το τι ακριβώς είναι φιρμάνι το γνωρίζουμε από εκείνο του Ελγιν με χρονολογία 1802 (σ.σ. το διαβατήριό του για την Οθωμανική Αυτοκρατορία) και εκείνο που είχε ο Λόρδος Βύρωνας το 1810: είναι ένα νόμιμο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του σουλτάνου, ενώ το ιταλικό γράμμα που παρουσιάζεται εδώ από τους Βρετανούς φίλους είναι ένα απλό έγγραφο», απάντησε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Ηταν μία από τις καταληκτήριες δηλώσεις, επομένως δεν υπήρχε χρόνος για συζήτηση. Οι ενδιαφερόμενοι, πάντως, μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση «Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης και όπου φιλοξενείται το πραγματικό φιρμάνι-διαβατήριο του Λόρδου Βύρωνα, ώστε να γίνει κατανοητό το πώς έμοιαζε ένα τόσο επίσημο οθωμανικό έγγραφο της εποχής.

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Σταμπολίδης σημειώνει ότι με τη βοήθεια του διαβατηρίου του Βύρωνα «βλέπει κανείς τι είναι φιρμάνι» και τονίζει ότι «αν είχε φιρμάνι και ο Ελγιν για τα Γλυπτά, θα είχε βρεθεί εδώ και 200 χρόνια».

Αντ’ αυτού υπάρχει η λεγόμενη ιταλική μετάφρασή του, που όμως εμφανίστηκε 14 χρόνια μετά τη λεηλασία των Γλυπτών, ίσως συντάχθηκε από τον βοηθό του Ελγιν και η οποία δεν δίνει άδεια για απόσπαση των Γλυπτών, αλλά για δημιουργία σχεδίων, εκμαγείων κ.λπ. «Αν όμως το ιταλικό γράμμα τούς επέτρεπε να πάρουν τα πρωτότυπα, τότε τι ήθελαν τα εκμαγεία;» αναρωτιέται ευλόγως ο κ. Σταμπολίδης.

Στοιχείο αυθεντικότητας

Το φιρμάνι του Βύρωνα έγινε γνωστό πρόσφατα όταν ο κάτοχός του, ένας ιδιώτης συλλέκτης, ζήτησε από τον Ηλία Κολοβό, καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, να το μελετήσει.

«Είναι η “βίζα” του Λόρδου Βύρωνα, το διαβατήριό του, το χαρτί που είχε στην τσέπη του πουκαμίσου του –είναι και διπλωμένο κατά αυτόν τον τρόπο– όταν το 1810 έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, τμήμα τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», λέει στην «Κ» ο κ. Κολοβός, ο οποίος θα παρουσιάσει μαζί με την αρχαιολόγο Αν Μακέιμπ το έγγραφο σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον Βύρωνα που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Μεσολόγγι.

Βασικό στοιχείο αυθεντικότητας του φιρμανιού, λέει ο κ. Κολοβός, είναι το αυτοκρατορικό μονόγραμμα, το οποίο ονομάζεται «τουγράς». «Υπήρχε ειδικός αξιωματούχος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που έκανε αυτή τη δουλειά, ώστε τα φιρμάνια να είναι έγκυρα», λέει ο κ. Κολοβός και συμπληρώνει:

«Σήμερα διαθέτουμε πολλά σε ελληνικά αρχεία, π.χ. στο Αγιον Ορος, στα Μετέωρα και στην Πάτμο, καθώς τα μοναστήρια κρατάνε φιρμάνια. Κυρίως όμως σώζονται στα οθωμανικά αρχεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάτι σε σχέση με τον Ελγιν».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι Τούρκοι ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Ορχάν Σακίν είχαν παρουσιάσει συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία επίσης δεν υπήρξε φιρμάνι προς τον Ελγιν για την εξαγωγή των Γλυπτών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέρος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Λέρος, λόγω της εκδήλωσης φαινομένων λειψυδρίας

Νάξος – Μέλανες: Το “αντίο” στον υπέροχο άνθρωπο Γιώργο Ξενάκη

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ξενάκης - Η αναφορά στη σελίδα Melanes Naxos

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρες πρωινές διακοπές ρεύματος αύριο (27/06) στη πόλη και την Στελίδα

Που και πότε θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Πέμπτη στην πόλη της Νάξου

Αμερική: Συχνότερες και μεγαλύτερες οι ακραίες δασικές πυρκαγιές

Ερευνα αποδεικνύει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι συχνότερες και μεγαλύτερες θα είναι οι ακραίες δασικές πυρκαγιές

ΠΟΕΣΕ: Αίτημα για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών

Τι ζητάει η ΠΟΕΣΕ με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Νάξος: Στο επίκεντρο καταγγελιών για άσχημες συνθήκες διαβίωσης εργαζομένων

Εργαζόμενοι ακτοπλοϊκής καταγγέλλουν: «Κοιμόμαστε χωρίς κλιματισμό με κοριούς στα στρώματα» - Τι αναφέρει η ΠΕΝΕΝ

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Με τη …βούλα πρόεδρος (για 2η φορά) ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Ανακοινώθηκε και επίσημα η αλλαγή του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου - Ποια είναι η νέα του σύνθεση

“Αυγή”: Εκλεισε το ημερήσιο φύλλο; Η αντίδραση των εργαζομένων

Με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή» - «Μόνο η χούντα είχε κλείσει την εφημερίδα» - Αντιδράσεις στα social media

Γερμανία: “Πολλοί Ελληνες είναι ενοχλημένοι με τους επισκέπτες και ανησυχούν”

Τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ (βλ Handelsblatt) σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον τουρισμό

Νάξος – Πυροσβεστική: Πρόστιμο 3.500 ευρώ για τη φωτιά στη Μουτσούνα

Νάξος – Φωτιά στη Μουτσούνα: Το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε άνδρα υπαίτιο για την πυρκαγιά

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήσεις φωτιά έως 101%, η ακριβότερη διαδρομή; Ιος – Κουφονήσι (!!!)

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήσεις φωτιά έως 101% – Στις ακριβότερες διαδρομές από νησί σε νησί η Ελλάδα (πίνακες)

Νάξος: Η επίσκεψη αστραπή του Τζεφ Μπέζος και το βλέμμα προς το …Αλυκό

Τζεφ Μπέζος: Θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο στη "smart" Νάξο - Επενδύσεις από την amazon - Eντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του νησιού - Το "μυστικό" ταξίδι στο νησί και τα νέα σχέδια του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

Ορεινή Νάξος: Μπήκε για πρώτη φορά η κίτρινη γραμμή στη διαγράμμιση του δρόμου

Για πρώτη φορά η κίτρινη γραμμή διαγράμμισης μπήκε στη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της Νάξου

Νάξος: Ερχεται ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο, που θα γίνει

Αδεια για 5αστερο ξενοδοχείο στη Νάξο ... Που θα γίνει;

Αμοργός: Η συγγνώμη της συντρόφου του αγνοούμενου Αμερικανού

Αμοργός: Κορυφώνεται η αγωνία για τον Αμερικανό τουρίστα - Η συγγνώμη της συντρόφου του

Αμοργός – Αστυνομία: Δεν σταμάτησαν οι έρευνες για τον 59χρονο Αμερικανό, όχι στα fake news

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό εξαφανισθέντος ατόμου στην Αμοργό

Πάρος – Airbnb: Εκτόξευση κλινών, έσπασαν το φράγμα των 30.000 (!!!)

Αποκαλυπτική μελέτη ενώ φουντώνει η συζήτηση για τον κίνδυνο υπερτουρισμού. Το προσπέρασμα των Airbnb έναντι των παραδοσιακών ξενοδοχείων. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα camping και οι βίλες.

Νάξος – Βίβλος: Τελετή λήξης στο Γυμνάσιο και το αποτύπωμα που άφησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης (!!!)

Μία ξεχωριστή τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Γυμνάσιο Βίβλου (video)

Κυκλάδες: Σε πέντε νησιά ακόμη “θάβουν” τα σκουπίδια τους

Τα νησιά θάβουν το 90% των απορριμμάτων - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Τέλος σχολικής χρονιάς και έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Η Blue Star Ferries προχωρεί σε έκπτωση προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Το χρονοδιάγραμμα της έκπτωσης