Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα για την Ελλάδα. Εδώ και δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις, προσωπικότητες του πολιτισμού και διεθνείς υποστηρικτές έχουν αναδείξει το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτιστικό αλλά και ηθικό: πρόκειται για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας, με φόντο την αποδοχή της σύγχρονης Ελλάδας ως θεματοφύλακα της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το powergame.gr, η επιστροφή των Γλυπτών αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025. Την ίδια πληροφορία επιβεβαιώνουν και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η ιταλική La Repubblica, η οποία σε άρθρο της για τη γενικότερη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνει λόγο για ήδη υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.
«Μία συμβολική κίνηση, η οποία όμως θα αναγνώριζε -επιτέλους- τη σύγχρονη Ελλάδα ως νόμιμη κληρονόμο εκείνης της αρχαίας Ελλάδας, η οποία ήταν και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού», γράφει χαρακτηριστικά η La Repubblica, ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο Economist είχε προαναγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο ότι οριστική λύση επίκειται μέσα στο 2025, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να απομένουν για την τελική ανακοίνωση.
Η συμφωνία και τι περιλαμβάνει
Το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει μια φόρμουλα διαρκούς δανεισμού, καθώς ο βρετανικός νόμος απαγορεύει ρητά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει κατά διαστήματα σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα για περιοδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας το πολιτιστικό και διπλωματικό σκέλος της συμφωνίας.
Προετοιμασίες στο παρασκήνιο και στροφή της κοινής γνώμης
Αξιοσημείωτο είναι πως η κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει πλέον θεαματική μεταστροφή, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Βρετανικό Μουσείο έχει κλείσει την ενότητα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γεγονός που εντείνει τις εικασίες πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές προετοιμασίες για την απομάκρυνσή τους.
Η επιστροφή, αν επιτευχθεί μέσα στο 2025, θα αποτελέσει ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό – μία κίνηση αναγνώρισης, αποκατάστασης και ουσιαστικού σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.