Το σημερινό (16/02) φύλλο της εφημερίδας Die Welt υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρωστάει χρήματα στη Γερμανία κάνοντας συμψηφισμό από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα
Την παροιμία την ξέρετε έτσι δεν είναι; «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»… Ε αυτό καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας την σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας De Welt που …αναρωτιέται «Ποιες πολεμικές αποζημιώσεις; -Η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία!»…Μάλιστα το κόστος μπορεί να είναι ακόμη και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ !!!
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «με μια έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ η Αθήνα αιτιολογεί απαιτήσεις δισεκατομμυρίων απέναντι στη Γερμανία. Ωστόσο, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο», σημειώνει η εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «διαφαίνεται ότι -καθαρά βάσει υπολογισμών- ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα -ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης». Τα παραπάνω δε συμπεράσματα «είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάιντς Α. Ρίχτερ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, κατά τη γνώμη του, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ
Το παράδοξο είναι ότι δόθηκε σήμερα στη κυκλοφορία από τις εκδόσεις Λιβάνη, η μελέτη του Καρλ Χάιντς Ροτ με τίτλο “Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις – Η Ελλάδα μπορεί” όπου καταδεικνύει ότι η ελληνική διαρθρωτική κρίση συνδέεται και με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των βάναυσων καταστροφών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από το Γ’ Ράιχ, γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά και θεωρείται ταμπού. Αναλύεται το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής κυβέρνησης και η τελική αποτυχία της απέναντι στο γερμανοευρωπαϊκό βέτο.
Ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για μια εναλλακτική οδό που βασίζεται σε ηθικά και πολιτικά κριτήρια: H Γερμανία πρέπει να ξεπληρώσει τις οφειλές της από τις πολεμικές επανορθώσεις και να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Ο Ροτ παρουσιάζει ορισμένες σκέψεις για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να χρησιμοποιηθεί για την κατάλυση της κρατούσας πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Γερμανοί μερκαντιλιστές και να ενσωματωθεί σε μια γενικότερη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης. Τέλος, εξετάζει τα κατάλοιπα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλωδών πρακτικών της δυτικογερμανικής μεταπολεμικής ελίτ για να αποφύγει την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr