Την καταδίκη 99χρονης Γερμανίδας για συνέργεια στη δολοφονία 10.500 κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ, έξω από το τότε Ντάντσιγκ και σημερινό Γκντανσκ της Πολωνίας, επιβεβαίωσε εφετείο της πόλης Ισεχόου στη βόρεια Γερμανία.
Η Ιρμγκαρντ Φούρκνερ είχε καταδικασθεί τον Δεκέμβριο του 2022 σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή για τη συμμετοχή της στο έγκλημα της μαζικής δολοφονίας. Η Φούρκνερ υπήρξε δακτυλογράφος του διοικητή του στρατοπέδου.
Οι συνήγοροι της ηλικιωμένης γυναίκας υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Λειψίας ότι η Φούρκνερ δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες στο στρατόπεδο του Στούτχοφ και ότι δεν μπορεί έτσι να κατηγορηθεί ως συνεργός. Στην απόφασή του, όμως, το εφετείο απεφάνθη πως η Φούρκνερ γνώριζε «χάρη στην εργασία της ως δακτυλογράφου από την 1η Ιουνίου 1943 έως και την 1η Απριλίου 1945 και υποστήριξε ενεργά την απάνθρωπη δολοφονία 10.505 κρατουμένων, με ασφυξία σε θαλάμους αερίων, με τις κτηνώδεις συνθήκες διαβίωσης, τη μεταγωγή στο στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς ή τις πορείες θανάτου τους τελευταίους μήνες του πολέμου».
Η υπόθεση Φούρκνερ είναι μία από τις πολλές που έφθασαν στις γερμανικές δικαστικές αίθουσες τα τελευταία χρόνια, χάρη στο δεδικασμένο που δημιούργησε η καταδίκη του πρώην εργάτη αυτοκινητοβιομηχανίας στο Οχάιο, Τζον Ντέμιανουκ, το 2011 για συνέργεια στη δολοφονία Εβραίων στο στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.
Ο Ντέμιανουκ πέθανε πριν από τη διεξαγωγή της έφεσής του. Το 2015, δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε ότι η καταδίκη του πρώην φρουρού του Αουσβιτς, Οσκαρ Γκρένινγκ, ήταν σύννομη, καθώς ο κατηγορούμενος βοήθησε αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία του στρατοπέδου.
Η Φούρκνερ δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων, αφού ήταν 18 ετών όταν προσελήφθη στη γραμματεία του Στούτχοφ, ενώ το εφετείο δεν βρήκε τρόπο να πιστοποιήσει τη «διανοητική της ωριμότητα» την εποχή του πολέμου. Το στρατόπεδο του Στούτχοφ δημιουργήθηκε ως κέντρο συγκέντρωσης και μεταγωγής Εβραίων και χριστιανών Πολωνών, αλλά μετατράπηκε σε «στρατόπεδο εκπαίδευσης εργασίας», όπου Πολωνοί και Σοβιετικοί πολίτες εξέτιαν ποινές καταναγκαστικών έργων.
Μετά τα μέσα του 1944, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι συγκεντρώθηκαν εκεί μετά την εκκένωση των γκέτο στις χώρες της Βαλτικής. Στο Στούτχοφ κρατήθηκαν επίσης πολιτικοί κρατούμενοι, ποινικοί κατάδικοι, ύποπτοι για ομοφυλοφιλικές πράξεις και μάρτυρες του Ιεχωβά. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν στο Στούτχοφ.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr